Τους τρόπους δράσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση του φαινομένου των σκούρων κηλίδων που παρατηρούνται σε ορισμένες παράκτιες περιοχές στην Κρήτη συζητήθηκαν σήμερα σε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας.

Η σύσκεψη έγινε παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νίκου Καλογερή και Δημόσιας Υγείας Μανόλη Κλώντζα και σ αυτήν συμμετείχαν οι Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωποι των Λιμεναρχείων και ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Κατά τη συνάντηση οι Υπηρεσίες Υγείας επεσήμαναν ότι κατά τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για ενδεχόμενη ρύπανση από παθογόνο μικροβιακό φορτίο τα δείγματα ήταν αρνητικά, και επομένως δεν υφίσταται κίνδυνος για τους λουόμενους και τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, με σκοπό την πλήρη χημική, βιολογική- μικροβιολογική διερεύνηση του φαινομένου, οι συναρμόδιες Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Υγείας, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, συμφώνησαν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει πρόγραμμα οργανωμένης δειγματοληψίας και αναλύσεων στις περιοχές που εμφανίζεται το φαινόμενο.

Την ίδια ώρα θα ενισχυθεί ο έλεγχος με επιτόπιες επιθεωρήσεις για την πάταξη της όποιας παραβατικότητας εντοπισθεί στη χερσαία και θαλάσσια ζώνη, εκ μέρους των αρμόδιων Διευθύνσεων της Περιφέρειας Κρήτης με τη συνδρομή και των Λιμεναρχείων του νησιού.