«Ρέματα της ντροπής» χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι της Τούμπας τα δύο ρέματα της Μαλακοπής και της Υφανέτ ή Ορτανσίας, που έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο από μερικούς ασυνείδητους. Οι ρυπαντές πετούν στα ρέματα σακούλες γεμάτες με σκουπίδια, ογκώδη αντικείμενα, όπως σπασμένες καρέκλες, στρώματα, παλιά έπιπλα, χάρτινα κιβώτια και οτιδήποτε θεωρείται άχρηστο, με την ελπίδα όταν κατεβάσουν τα ρέματα νερά, να τα παρασύρουν. Πού όμως; Στον βεβαρημένο Θερμαϊκό!

«Η λύση στο ρέμα της Μαλακοπής όπως δείχνουν τα πράματα, βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στα χέρια τα δικά μας», λέει στη Real planet κάτοικος της περιοχής. «Μόλις χθες κάποιος ασυνείδητος πέταξε στο ρέμα ένα καρότσι από σούπερ μάρκετ. Έχω την εντύπωση ότι αφού οι αρμόδιοι ΄΄δεν μπορούν΄΄, όσοι διαμένουμε γύρω από το ρέμα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Και μια από αυτές είναι να μαζευτούμε και να το καθαρίσουμε».

Το ίδιο συμβαίνει και με το ρέμα της Υφανέτ, που βρίσκεται στην περιοχή Παπάφη. Εκεί, προσφάτως ανέλαβαν δράση ακτιβιστές, οι οποίοι μάζεψαν τα ογκώδη αντικείμενα και καθάρισαν ένα τμήμα του ρέματος. Δυστυχώς, λίγες μέρες μετά, κάποιοι ασυνείδητοι ξαναπέταξαν ογκώδη άχρηστα αντικείμενα, όπως στρώματα και κατεστραμμένες πολυθρόνες.