Ο χρόνος εξαντλείται για τη ζωή στους ωκεανούς της γης καθώς συνεχίζεται η κλιματική αλλαγή και η συνεπαγόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Μόνο οι «άμεσες και ουσιαστικές» μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μπορούν να αποτρέψουν τις «μαζικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα» προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Dr Jean-Pierre Gattuso από το Εργαστήριο Ωκεανογραφίας στο Villefranche της Γαλλίας, συνέκριναν την τύχη των ωκεανών σύμφωνα με δύο σενάρια: μια «business-as-usual» προσέγγιση  και μία άλλη που περιελάμβανε δραστικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων.

Η ανάλυσή τους έδειξε, ότι η πρώτη προσέγγιση θα είχε τεράστιες και «αμετάκλητες» επιδράσεις στα οικοσυστήματα των ωκεανών και τις «υπηρεσίες» που παρέχουν αυτά –όπως για παράδειγμα η αλιεία- μέχρι το 2100.

Ακόμη και μετά τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε τέτοιο βαθμό που να αποτραπεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, πολλά θαλάσσια οικοσυστήματα θα εξακολουθούσαν να υποφέρουν σημαντικά, αναφέρουν οι ερευνητές.

Όπως υποστηρίζουν στην εργασία τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, «οι επιπτώσεις στους βασικούς θαλάσσιους και παράκτιους οργανισμούς, τα οικοσυστήματα και τις υπηρεσίες από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες με τις εκπομπές CO2 είναι ήδη ανιχνεύσιμες και ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι πολύ υψηλός και θα γίνει ορατός πολύ πριν από το 2100, ακόμη και με το σκληρότερο σενάριο εκπομπών CO2».

«Αυτές οι επιπτώσεις συντελούνται σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά το παραδοσιακό δίπολο «βορράς/νότος. Οποιαδήποτε νέα παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, που δε θα επιτύχει να μειώσεις τις επιπτώσεις στους ωκεανούς του κόσμου θα είναι ελλιπής και ανεπαρκής» καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματά τους πρόκειται να παρουσιαστούν στο επικείμενο συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.