Εξήντα τόνοι γυαλιού συγκεντρώθηκαν, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης, που υλοποιείται με πρωτοβουλία φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής.

Συνολικά, τέσσερις χιλιάδες μπλε κάδοι και τριάντα πέντε απορριμματοφόρα οχήματα, με σύστημα συμπίεσης, που αξιοποιούνται με την συνεργασία των Δήμων και της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα στον τομέα της ανακύκλωσης στην περιοχή. Στο σχεδιασμό του φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, (ΔΙΑΑΜΑΘ) εντάσσεται κι η επέκταση του δικτύου των κάδων για την ανακύκλωση με στόχο την κάλυψη περισσότερων περιοχών, ύστερα και από ανάλογα αιτήματα που κατατέθηκαν από Δήμους.

Από τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε και η λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ξάνθης, που μαζί με το ΚΔΑΥ Δράμας και το αντίστοιχο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, “σηκώνουν” το βάρος της διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώνονται στους μπλε κάδους.

Ήδη, από τον Απρίλιο υλοποιείται στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το πρόγραμμα χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης γυαλιού, μέσω των ειδικών μπλε κωδώνων γυαλιού, με τη συνεργασία της ΕΕΑΑ, της ΔΙΑΑΜΑΘ και των Δήμων της περιφέρειας. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η κάλυψη των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καφέ – μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, που έχουν και την μεγαλύτερη παραγωγή αποβλήτων γυάλινης συσκευασίας, ενώ έχει προχωρήσει και η εγκατάσταση 45 κωδώνων στη Ροδόπη και 385 συνολικά σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.