Στη σύσκεψη που συγκάλεσε συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, για την κατάσταση που επικρατεί στο δυτικό μέτωπο του Θερμαϊκού Κόλπου, ακούστηκαν χαρακτηρισμοί όπως «φαρ ουέστ», «Μπαγκλαντές» και «βάλτοι της Βραζιλίας».

«Από τη δύση του ηλίου και μετά δεν υπάρχει ελληνικό κράτος στην περιοχή» σημείωσε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία και Αλιάκμονα, Θεμιστοκλής Κουϊμτζής και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, πέραν από τα φαινόμενα της ανεξέλεγκτης ρίψης μπαζών και λυμάτων, στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου διοργανώνονται ακόμη και κυνομαχίες.

Για κατάσταση «φαρ ουέστ» μίλησε η Νικολέτα Τσικώτη, από τη Διεύθυνση Θερμαϊκού της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης. «Η μόνη λύση είναι να δώσουμε φως και δημοσιότητα στο ζήτημα. Μετά κανείς δε θα μπορεί να πει “δεν είδαμε”» πρόσθεσε.

Παρουσιάζοντας τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή η εντεταλμένη περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας για θέματα ενέργειας και Βιομηχανίας, Ιωάννα Τζάκη, αναφέρθηκε στη ρίψη μπαζών και ελαστικών, την εναπόθεση λυματολάσπης και ογκωδών αντικειμένων και την εκροή λυμάτων από βιομηχανικές μονάδες και από τον βιολογικό καθαρισμό Θεσσαλονίκης. Ως λύση πρότεινε τη συγκρότηση μεικτών κλιμακίων ελέγχου (Περιφέρειας και Δήμων) και τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή προστίμων σε όσους διοχετεύουν παράνομα λύματα, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως «όποιος δε σέβεται το περιβάλλον και καταπατά το νόμο θα μας βρει μπροστά του».

Έργα εξυγίανσης, εντατικούς ελέγχους και αναπλάσεις ζήτησε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος τόνισε ότι αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που θα ληφθούν, ο δήμος θα προχωρήσει ακόμη και σε μηνύσεις κατά υπουργών, υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων και Περιφερειακών υπηρεσιών των υπουργείων.

Υπέρ της ύπαρξης ενός ενιαίου φορέα που θα διαχειρίζεται τα θέματα του Θερμαϊκού Κόλπου τάχθηκαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ / ΤΚΜ Αναστάσιος Κονακλίδης και ο Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Νίκος Τσοτσόλης.

Το επόμενο χρονικό διάστημα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα ετοιμάσουν φάκελο με τις προτάσεις τους που θα σταλεί στα αρμόδια υπουργεία.