Χωρίς βασικές υποδομές λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Αργαλαστής. Ο βιολογικός καθαρισμός δεν έχει κατάληξη και τα στραγγίδια «ανακυκλώνονται» μέσω αγωγών με κίνδυνο να υπερχειλίσουν οι δεξαμενές στις βροχές και να «φύγουν» στο έδαφος τοξικά απόβλητα, ενώ από το έργο απουσιάζει και το δίκτυο συλλογής βιοαερίου καθώς και το σύστημα πυρσού καύσης.

Ένα έργο «κίνδυνος» είναι ο ΧΥΤΑ Αργαλαστής, ο οποίος με τον τρόπο που λειτουργεί μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει πρόβλημα στο περιβάλλον. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στην πρώτη περίπτωση καταρρακτωδών βροχών μπορεί να προκληθεί διαρροή στο βιολογικό καθαρισμό και η γύρω περιοχή να μολυνθεί με τα τοξικά απόβλητα του ΧΥΤΑ.

Πιο συγκεκριμένα ο ΧΥΤΑ εδώ και 1.5 χρόνο λειτουργεί με βιολογικό καθαρισμό ο οποίος ωστόσο δεν έχει κατάληξη.

Υπάρχουν αγωγοί με τους οποίους τα στραγγίδια των σκουπιδιών μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ, από εκεί μέσω των ίδιων αγωγών μεταφέρονται πίσω στο χώρο που θάβονται τα σκουπίδια και ουσιαστικά γίνεται μια «ανακύκλωση» των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων των σκουπιδιών.

Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι τόσο απλά. Στην πρώτη δυνατή ή με μεγάλη διάρκεια βροχή υπάρχει κίνδυνος να υπερχειλίσει ο βιολογικός καθαρισμός και η περιοχή να γεμίσει τοξικά.

«Υπάρχει πρόβλημα με το βιολογικό και αυτό είναι ότι δεν έχει κατάληξη», εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Λεωνίδας Αναστασίου και προσθέτει πως «το θέμα είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί από τις βροχές καθώς πολλαπλασιάζονται τα στραγγίδια, το υγρό δηλαδή που φτάνει στον βιολογικό καθαρισμό και υπερχειλίζει»

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου αντιμετωπίζεται με «μεσοβέζικη» λύση καθώς όταν πέφτουν βροχές και μεγαλώνει ο όγκος των στραγγιδίων τότε ποσότητά τους μεταφέρεται με βυτιοφόρα στο ΧΥΤΑ του Βόλου.

Ο ΧΥΤΑ Αργαλαστής έτσι όπως λειτουργεί σήμερα αποτελεί άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον αλλά και για τη δημόσια υγεία, καθώς αν υπερχειλίσει ο βιολογικός είναι πολύ εύκολο τοξικά απόβλητα να φτάσουν σε ρέματα από τα οποία πίνουν ζώα, αντλούν νερό οι πομώνες των χωριών, ποτίζουν τα χωράφια τους οι αγρότες και ό,τι περισσεύει φτάνει στη θάλασσα, εκεί που κάνει μπάνιο ο κόσμος κι εκεί που ψαρεύουν οι ψαράδες.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου πρέπει να γίνουν εργασίες για να λειτουργήσει σωστά ο βιολογικός, ωστόσο για να γίνει το έργο χρειάζονται χρήματα που αυτή τη χρονική στιγμή είναι δύσκολο να βρεθούν.

Την ίδια στιγμή εκτός από τον βιολογικό καθαρισμό που λειτουργεί με μεσοβέζικες λύσεις επειδή έχει κατασκευαστεί χωρίς κατάληξη, ο ΧΥΤΑ Αργαλαστής λειτουργεί και χωρίς δίκτυο συλλογής βιοαερίου αλλά και σύστημα πυρσού καύσης.

Πηγή: taxydromos