Την πρώτη παρουσία ζωντανού Βαλκανικού Λύγκα (Lynx lynx martinoi) κατέγραψε την 21η Απριλίου η επιστημονική της ομάδα πεδίου της Εταιρίας Προστασίας και Διατήρησης του Φυσικού Περιβάλλοντος Αλβανίας.

Το ζώο είχε φωτογραφηθεί με χρήση συσκευής κάμερας-παγίδα στις 26 Μαρτίου 2011 στις 18:48, στη βόρεια ορεινή περιοχή της Αλβανίας. Ο Βαλκανικός Λύγκας είναι ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη της άγριας πανίδας που ζουν στην Βαλκανική, και από το 2006, η PPNEA από κοινού με τους διεθνείς εταίρους από την Ελβετία, τη Γερμανία, τη FYROM και τη Νορβηγία εκτελούν πρόγραμμα, για την αποκατάσταση του πληθυσμού της (www.catsg.org/balkanlynx).

Πρόσφατες εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων που βασίζονται σε επιστημονικές αναλύσεις δείχνουν ότι ο πληθυσμός του Λύγκα στην Αλβανία δεν υπερβαίνει τα 15 έως 20 άτομα. Ως εκ τούτου, έχει χαρακτηριστεί ως ένα κρίσιμα απειλούμενο είδος και βρίσκεται στην Κόκκινη Λίστα της Πανίδας από το 2007. Δυστυχώς μέχρι σήμερα ήταν δυνατός ο εντοπισμός του είδους μόνο από σκοτωμένα από ιδιώτες άτομα που κατέληγαν τρόπαια σε οικίες ή από την τοπική γνώση των αγροτικών πληθυσμών. Ως εκ τούτου, αυτή η φωτογραφία αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα, καθώς αποδεικνύει οριστικά την παρουσία του Λύγκα στην γειτονική χώρα και ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για τη διατήρηση των οικοτόπων όπου ζουν.

Η ΡΡΝΕΑ, μία από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις-μέλη του δικτύου BALKAN-NET που συντονίζει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, χρησιμοποιεί για την παρακολούθηση της πανίδας (όπως και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για την καφέ αρκούδα) αυτόματες φωτογραφικές συσκευές – παγίδες με ενσωματωμένο αισθητήρα που ανιχνεύει και ενεργοποιείται με την κίνηση.