Ένα οικολογικό έγκλημα με σημαντικές επιπτώσεις συντελείται στο μοναδικό οικοσύστημα του Βίκου, σύμφωνα με καταγγελίες των φορέων της περιοχής.

Ειδικότερα, εντοπίστηκαν προβλήματα στο αποχετευτικό σύστημα των οικισμών της περιοχής και στα λύματα που καταλήγουν στον ποταμό Βοϊδομάτη.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «RealNews», τα αστικά απόβλητα καταλήγουν εκεί είτε μέσω των αγωγών όμβριων υδάτων είτε χύνονται απευθείας στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Τα ίχνη της μόλυνσης εντοπίζονται στις πηγές του ποταμού. Μάλιστα σε ορισμένα σημεία του Βοϊδομάτη, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ευτροφισμού, ένδειξη του ότι υπήρξε ρύπανση εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Μιχάλη Βάκκα, οι περισσότεροι βόθροι από τις οικίες, τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις άλλες επιχειρήσεις δεν είναι στεγανοί και δεν τηρούν κανέναν περιβαλλοντικό όρο, με αποτέλεσμα να ξεχειλίζουν και να καταλήγουν απευθείας σε ρέματα, με τελικό αποδέκτη τον Βοϊδομάτη.

Επιστήμονες και φορείς εντοπίζουν το πρόβλημα στον κακώς διαχειριζόμενο και ταχέως αναπτυσσόμενο τουρισμό.