Τέλος στην πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα προτείνει στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ το Επιστημονικό της Συμβούλιο. «Δεν γίνεται να λύσουμε ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα άλλο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ντιρκ Μέσνερ, πρόεδρος του εν λόγω συμβουλίου.

Στη γνωμάτευσή τους οι εννέα Γερμανοί επιστήμονες που αποτελούν το Επιστημονικό Συμβούλιο παρουσιάζουν μια σειρά από επιστημονικά δεδομένα, με τα οποία αποδεικνύουν ότι είναι εφικτή η μετάβαση από τη συμβατική ενέργεια, σε μια πράσινη, παγκόσμια οικονομία, η οποία θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πλέον η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένει και τις αποφάσεις της Επιτροπής για την Πυρηνική Ενέργεια, που συστάθηκε μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, η οποία θα αποφασίσει πώς η Γερμανία θα χειριστεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Ας σημειωθεί ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της γερμανικής κυβέρνησης συστάθηκε το 1992 στο προοίμιο της διάσκεψης του ΟΗΕ στο Ρίο για το Κλίμα με εντολή την προώθηση μιας νέας πολιτικής στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής. Για τον Ντ. Μέσνερ και τους συναδέλφους του υπάρχουν τρεις βασικοί παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: πρώτον, το ενεργειακό δίκτυο, δεύτερον, η συνεχής και ταχεία ανάπτυξη των αστικών κέντρων και τέλος η εκμετάλλευση της γης μέσω της γεωργίας και της αποψίλωσης των δασών.

Φθηνότερη λύση παραμένει όμως η συνειδητή κατανάλωση που συνεπάγεται υψηλότερη ενεργειακή απόδοση.

πηγή: greenbusiness