Δεκάδες παρατηρητές πουλιών – μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ξύπνησαν τα χαράματα της περασμένης Κυριακής για να δουν ένα νέο είδος για την Ελλάδα: το Νανοφυλλοσκόπο (Phylloscopus proregulus). Αυτή τη φορά όμως δεν πήγαν σε κάποιο μακρινό προορισμό, ούτε καν στην Πάρνηθα ή το Σχινιά, αλλά στην Καισαριανή για να παρατηρήσουν το είδος αυτό που από τη μακρινή Σιβηρία βρέθηκε στα δέντρα πάνω από τη Μονή Καισαριανής.

«Δεν τολμούσα να πιστέψω ότι ήταν Νανοφυλλοσκόπος! Στην αρχή το προσπέρασα θεωρώντας ότι ήταν κάποιο κοινό είδος, μετά όμως διέκρινα κάποια πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Νόμιζα ότι ήταν Κιτρινόφρυδος Φυλλοσκόπος (Phylloscopus inornatus) ένα είδος πολύ σπάνιο που ωστόσο έχει ξανακαταγραφεί στην Ελλάδα. Όταν όμως έστειλα σχετικές φωτογραφίες στο φόρουμ της Ορνιθολογικής, οι πιο έμπειροι παρατηρητές αναγνώρισαν ότι πρόκειται για Νανοφυλλλοσκόπο. Είναι όνειρο ζωής για κάθε παρατηρητή πουλιών να εντοπίσει ένα νέο είδος στη χώρα του και μάλιστα λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας!», δήλωσε ο εθελοντής της Ορνιθολογικής Μιχάλης Κωτσάκης που εντόπισε το πουλί το περασμένο βράδυ.

Ο Νανοφυλλοσκόπος θα είναι το 444ο είδος για την Ελλάδα.

Η Παρατήρηση Πουλιών (birdwatching) είναι μια συνεχώς ανερχόμενη δραστηριότητα που εκπληρώνει την ανάγκη επαφής και γνωριμίας όλων με τη Φύση, με ψυχαγωγικό αλλά παράλληλα και εκπαιδευτικό τρόπο. Αντίθετα με την εντύπωση ότι η παρατήρηση πουλιών γίνεται μόνο σε προστατευόμενες περιοχές, μπορεί να γίνει ακόμα και στις πόλεις όπου το τσιμέντο κυριαρχεί και οι ελεύθεροι χώροι λιγοστεύουν συνεχώς. Παράλληλα, η δραστηριότητα αυτή συμβάλλει στην προστασία της άγριας φύσης, ενώ αποτελεί και ένα σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό έσοδο.

Δείτε φωτογραφίες

Πηγή φωτογραφιών: Μ. Κωτσάκης/ Αρχείο Ορνιθολογικής