Η βάρους έξι τόνων «φάλαινα-δολοφόνος» που ακούει στο όνομα Tilikum, πριν από ένα χρόνο σκότωσε την 40χρονη εκπαιδεύτριά της σε θαλάσσιο πάρκο του Ορλάντο. Ο Tilikum έχει «εμπλακεί» στο θάνατο τριών ανθρώπων μέχρι τώρα και οι εκπαιδευτές πλέον φοβούνται να «δουλέψουν» μαζί του.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του πάρκου SeaWorld αποφάσισαν να τον εντάξουν πάλι στο πρόγραμμά τους, ισχυριζόμενοι ότι είναι καλό για τη φυσική και ψυχική υγεία του ζώου.

Ο Tilikum είναι διπλάσιος σε μέγεθος σε σχέση με τις υπόλοιπες έξι φάλαινες του πάρκου.


Ο Tilikum με την εκπαιδεύτριά του Dawn Brancheau

Πριν από ένα χρόνο κατά τη διάρκεια του προγράμματος «έπιασε» την 40χρονη μητέρα Dawn Brancheau από την αλογοουρά της, την έσυρε μέσα στην πισίνα και τη χτύπησε μέσα στο νερό… μπροστά στα μάτια των θεατών!

Σύμφωνα με την αναφορά των αρχών η Brancheau τη στιγμή που συνέβη το δυστύχημα δε βρισκόταν μέσα στο νερό, αλλά σε μια πλατφόρμα και πλησίασε το ζώο με το πρόσωπό της τόσο κοντά που τα μαλλιά της πιάστηκαν στο στόμα του. Προσπάθησε να απελευθερωθεί, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο σύζυγός της κινήθηκε νομικά εναντίον της εταιρείας, όπως επίσης και μια οικογένεια από το New Hampshire, η οποία ήταν ανάμεσα στους θεατές όταν συνέβη το περιστατικό και η οποία υποστηρίζει ότι ο 10χρονος γιος τους αντιμετωπίζει από τότε συναισθηματικές διαταραχές.

Ο Tilikum είχε «εμπλακεί» στο θάνατο ενός εκπαιδευτή στο ενυδρείο British Columbia το 1991, όπως επίσης και ενός άστεγου άνδρα το 1999, ο οποίος είχε εισβάλλει στο θαλάσσιο πάρκο SeaWorld του Ορλάντο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες τώρα ζητούν από την εταιρεία να καταβάλλει το ποσό των 75.000 δολαρίων, κατηγορώντας τη ότι εκθέτει σε κίνδυνο τους θεατές του πάρκου, ενώ συστήνουν στους εκπαιδευτές να μη «δουλέψουν» ποτέ σε άμεση επαφή με το συγκεκριμένο ζώο.