Εκατοντάδες μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού στο φουαγιέ του νέου δημαρχιακού μεγάρου της πόλης και έπαιξαν το Planet Book, το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι για το περιβάλλον.

Το Planet Book εξελίσσεται πάνω σε ένα δέντρο και οι παίκτες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα, που έχουν να κάνουν με γεγονότα που έχουν «πληγώσει» τον πλανήτη, ενώ παράλληλα μπορούν να μάθουν για τη δραστηριότητα των μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας. Στόχος των παικτών είναι να μαζέψουν τα κομμάτια ενός παζλ και να ξαναφτιάξουν τη γη.

«Είναι ένα παιχνίδι γνώσεων, όπου τα παιδιά ενημερώνονται για το περιβάλλον, τη μόλυνση, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειες, ενώ παίζοντας με αυτό βγαίνουν πιο σοφά», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, καλωσορίζοντας τους μαθητές.

Το Planet Book δημιουργήθηκε από τη μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ) και έχει διατεθεί σε περισσότερα από 500 σχολεία της χώρας. Στο παιχνίδι συμμετέχουν, επίσης, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace, WWF, Αρχέλων, Μεσόγειος SOS, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Ορνιθολογική και Ευρωπαϊκή Έκφραση.

«Με το συγκεκριμένο παιχνίδι, τα παιδιά και οι μεγάλοι παίρνουν πληροφορίες για δυσάρεστες καταστάσεις που δεν πρέπει να ξαναγίνουν. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και προάγουμε τον εθελοντισμό. Στόχος είναι να καλλιεργήσουμε την ευαισθησία όλων σε περιβαλλοντικά θέματα συνδυάζοντας τη γνώση με τη ψυχαγωγία», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΚΕΑΝ, Σταύρος Μηλιώνης.

Το ΚΕΑΝ έχει δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα και παραρτήματα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις. Το θέμα των κλιματικών αλλαγών και της προστασίας του περιβάλλοντος αποτελούν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας και στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσει προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και κυρίως των νέων.