Επιχειρηματικός πόλεμος ξεσπά ενόψει απόδοσης ευθυνών για τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του αμερικανικού πετρελαϊκού ομίλου Anadarko Petroleum, συνδικαιούχος της άδειας εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού κοιτάσματος που διαρρέει στον Κόλπο του Μεξικού, η περιβαλλοντική καταστροφή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Ο πρόεδρος του αμερικανικού ομίλου κατηγόρησε τη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP για ριψοκίνδυνη συμπεριφορά ου οδήγησε στην τεράστιας σημασίας οικολογική καταστροφή.

«Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται δείχνουν ότι η τραγωδία αυτή μπορούσε να αποφευχθεί και ότι είναι το άμεσο αποτέλεσμα ριψοκίνδυνων αποφάσεων και ενεργειών της BP», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Anadarko Τζιμ Χάκετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιδίου η συμπεριφορά και οι ενέργειες της BP παραπέμπουν σε διακριμένη αμέλεια ή σε σκόπιμες παραλείψεις. Ο πρόεδρος της Anadarko συμπλήρωσε ότι η συμπεριφορά της BP την καθιστά υπόλογη απέναντι στους εταίρους της, ανάμεσά τους και στην Anadarko.

Η BP, ως η εταιρεία που χειριζόταν τη γεώτρηση, είχε την υποχρέωση να διανοίξει τα φρέατα με σωστό τρόπο, διευκρίνισε ο κ. Χάκετ, ενώ τόνισε και το σεβασμό που όφειλε να δείξει η πετρελαϊκή εταιρεία στο σύνολο των νόμων και των κανονισμών.

Η συμφωνία συνεργασίας του αμερικανικού ομίλου Anadarko με την BP προέβλεπε ακόμη, ότι η BP καθίστατο υπεύθυνη απέναντι στους συνιδιοκτήτες για κάθε βλάβη που θα προκαλούνταν από δική της διακεκριμένη αμέλεια ή σκόπιμες παραλείψεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Anadarko.

Η BP πέρασε στην αντεπίθεση με ανακοίνωση εκφράζοντας τη δική της άποψη για τα πράγματα.

Στην ανακοίνωσή της η BP αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει στους ισχυρισμούς αυτούς να μειώσουν τη δέσμευσή της απέναντι στις παράκτιες περιοχές του Κόλπου.

Σύμφωνα με την BP, «η Anadarko αρνείται να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης της ως προς το κόστος καθαρισμού της διαρροής και την καταβολή αποζημιώσεων, παρά την ύπαρξη συμφωνίας η οποία προβλέπει ότι οι πλευρές θα μοιρασθούν το κόστος των επιχειρήσεων, περιλαμβανομένου του κόστους καθαρισμού οποιασδήποτε διαρροής από το κοίτασμα».

Εν τω μεταξύ, τεράστιες ποσότητες μεθανίου εκλύονται εδώ και 7 εβδομάδες στον Κόλπο του Μεξικού, επιτείνοντας την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει ήδη προκαλέσει η διαρροή πετρελαίου.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή μεθανίου στην ανθρώπινη ιστορία.