Το 2011 είναι η χρονιά υλοποιήσεων όλων των στόχων, που έχει θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), δήλωσε η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους το μεσημέρι.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου για το 2011, υπογράμμισε την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών. «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα», είπε και έως τον Μάρτιο θα αναρτηθούν οι χάρτες για τον Μαραθώνα, την Πεντέλη και τη Νέα Πεντέλη, ενώ υπάρχουν άλλοι έξι Δασικοί Χάρτες, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη Μαγνησία, την Καβάλα, την Ηλεία και τον Έβρο, χάρτες οι οποίοι πρόκειται να αναρτηθούν έως τον Μάιο.

Τόσο η κ. Μπιρμπίλη, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Ν. Σηφουνάκης, τόνισαν τη μεγάλη σημασία και προτεραιότητα που δίνει το υπουργείο σε θέματα περιβαλλοντικής ανάπτυξης. «Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς το περιβάλλον», σημείωσαν.

Για θέμα της ΝΑΤURA, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξουν τα 10 στρέμματα και παραμένουν μόνον ως παρέκκλιση τα 4. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των οικισμών και τα 500 μέτρα από τα όρια του δρόμου, όπου πρέπει να χτίζονται οικήματα, και το άλλο, της πρόσοψης που πρέπει να έχει ο οικισμός στον δρόμο. «Θα συζητηθούν και τα δύο θέματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα πάρουμε απόφαση. Υπάρχει μία διαδικασία που τη σέβομαι και θα τοποθετηθώ στους βουλευτές κατ΄ αρχήν. Πιστέυω ότι θα πάμε συντενταγμένα και ελπίζω ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και από τα άλλα κόμματα», είπε η κ. Μπιρμπίλη.

Στη συνομιλία με τους δημοσιογράφους, η υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα δοθεί το σχέδιο νόμου για το Φαληρικό Δέλτα.

«Θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αναπλάσεις από το ΣΕΦ έως εκεί, που θα γίνει η Λυρική Σκηνή», είπε, ενώ για τη διπλή ανάπλαση, που αφορά την περιοχή του Βοτανικού, σημείωσε ότι αναμένεται η έγγραφη τοποθέτηση και απάντηση από τον δήμαρχο Αθηναίων, προκειμένου να προχωρήσει.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα του Ελληνικού. Η υπουργός διατύπωσε την άποψη ότι «δεν μπορεί να χαθεί ο χώρος για τη δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου και πρασίνου για την περιοχή».

Ο κ. Σηφουνάκης, μάλιστα, ανέφερε: «Θέση και άποψη του ΥΠΕΚΑ είναι ότι πρέπει να υπάρχει πράσινο. Θα πρέπει να είναι ένα πάρκο αναφοράς. Όπως είναι το Σέντραλ Πάρκ της Νέας Υόρκης και το Χαϊντ Πάρκ του Λονδίνου».

Είναι λάθος -ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη- να μπαίνουν ψευδή διλήμματα «ανάπτυξη» ή «περιβάλλον». Η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται και περιβαλλοντικά.

Ανάμεσα στην υλοποίηση των στόχων τού υπουργείου είναι οι μεγάλες παρεμβάσεις στην Αθήνα, τα δύο ρυθμιστικά προγράμματα για την πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη, τα νερά και το διαχειριστικό θέμα του Αχελώου, οι δεσμεύσεις για τον Ασωπό, οι χώροι αποριμμάτων, η ενέργεια σε σχέση με την εξοικονόμηση και η αλλαγή του πολεοδομικού νόμου.