Για πρώτη φορά οι επιστήμονες συνδέουν την υπερθέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου με τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες.

Δύο επιστημονικές μελέτες, που εμφανίζονται στην τελευταία έκδοση της επιθεώρησης Nature συνδέουν τα δύο φαινόμενα. Η μία έρευνα για το Βόρειο Ημισφαίριο έδειξε ότι η πιθανότητα ακραίας βροχόπτωσης σε μία οποιαδήποτε ημέρα αυξήθηκε κατά 7% κατά το τελευταίο ήμισυ του 20ου αιώνα.

Η δεύτερη έρευνα του Μάιλς Αλεν και των συνεργατών του από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στον άνθρωπο έχει σχεδόν διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπερβολικής υγρασίας που προκαλεί πλημμύρες.

Οι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα συνοδευόταν από ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά οι μελέτες τους δεν είχαν κατορθώσει να αναδείξουν μία τόσο στενή σχέση.
Και οι δύο μελέτες χρησιμοποίησαν εξελιγμένα μοντέλα από υπολογιστή, με τα οποία ανέλυσαν τα δεδομένα για το κλίμα, τη θερμοκρασία και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.