Για τις σύγχρονες επιχειρήσεις η εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής υπευθυνότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η ΕΚΕ αποτελεί πλέον τάση του μοντέρνου επιχειρείν, καλύπτει όλο το φάσμα της εταιρικής ταυτότητας και κρίνεται θετικά από τον πελάτη-καταναλωτή, ο οποίος υιοθετεί μια περισσότερο «πράσινη» κουλτούρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ερευνητικό Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (A.LA.R.M.) και το Κέντρο Αειφορίας (CSE) ολοκλήρωσαν πρόσφατα την ετήσια έρευνά τους σε πανελλαδικό δείγμα 700 ατόμων με θέμα «Πράσινο Marketing: Περιβαλλοντικές Διαστάσεις του Marketing στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».

Η έρευνα αυτή, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αποτυπώνει την καταναλωτική συμπεριφορά απέναντι στις περιβαλλοντικές διαστάσεις του Marketing, αναδεικνύει τη συνεχώς αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και καταγράφει τη στάση, τις αντιλήψεις και την ανταπόκριση του έλληνα καταναλωτή απέναντι στις υπεύθυνες εταιρικές πρακτικές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα, ένα 57,2% των καταναλωτών προτιμά βιολογικά προϊόντα, ενώ ένα 52,3% άλλαξε τη μάρκα του προϊόντος που αγόραζε, επιλέγοντας ένα φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε ειδική εσπερίδα στις 2 Μαρτίου 2011, στο αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη κατόπιν προσκλήσεων. Στην εσπερίδα θα γίνει και παρουσίαση πρακτικών πράσινου μάρκετινγκ από τις εταιρίες – υποστηρικτές της εκδήλωσης ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες θα εκλυθούν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, θα υπολογισθούν και στη συνέχεια θα αντισταθμισθούν βάσει διεθνών κριτηρίων από το CSE, εκδίδοντας πιστοποιητικό «climate neutral» μέσω του μη κερδοσκοπικού Ελβετικού Οργανισμού myclimate.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης (CRI) και της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ (ΕΛ.Α.Μ.), ενώ την έναρξη των εργασιών της εσπερίδας θα κηρύξει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κος Ι.Μανιάτης.