Ο ρυθμός ανάπτυξης του ηφαιστείου που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο του Yellowstone στο Wyoming των ΗΠΑ έχει αγγίξει επίπεδα ρεκόρ από το 2004.

Σε περίπτωση που σημειωθεί έκρηξη αυτή αναμένεται να είναι χίλιες φορές πιο ισχυρή από αυτή που είχε γίνει το 1980 στο ηφαίστειο St. Helen.

Η λάβα που θα εκτινασσόταν στον ουρανό θα δημιουργούσε ένα σύννεφο «δολοφονικής» στάχτης, που θα έφτανε σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων ενώ το στρώμα ύψους 3 μέτρων που θα κατακάθονταν στη Γη θα «σκότωνε» κάθε ζωντανό οργανισμό.

Τα 2/3 των ΗΠΑ θα καθίσταντο ακατάλληλα για κατοικία λόγω του τοξικού αέρα ενώ θα έπρεπε να αναβληθούν αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αυτός είναι ο εφιάλτης των επιστημόνων που προβλέπουν τι θα συμβεί σε περίπτωση που σημειωθεί η έκρηξη του ηφαιστείου για πρώτη φορά μέσα σε 600.000 χρόνια.

Το ηφαίστειο που βρίσκεται στο εθνικό πάρκο του Yellowstone έχει εκραγεί μόλις τρεις φορές σε 2,1 εκατ. χρόνια! Οι επιστήμονες που παρατηρούν τις μεταβολές που σημειώνονται έχουν προσέξει ότι από το 2004 το ηφαίστειο «μεγαλώνει» με ρυθμό περίπου 7,62 εκατοστών το χρόνο, που είναι ο μεγαλύτερος που έχει παρατηρηθεί από το 1923.


Στο χείλος μιας καταστροφής; Η καλντέρα του Εθνικού Πάρκου Yellowstone έχει εκραγεί τρεις φορές τα τελευταία 2,1 εκατ. χρόνια και οι επιστήμονες που την παρακολουθούν φοβούνται ότι… ξυπνάει!


Η περιοχή που βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο και το ηφαίστειο


Πώς θα ήταν το Midway Basin σε περίπτωση που γινόταν έκρηξη


22 Ιουλίου 1980: Εκρήγνυται το Mount St Helens στην Ουάσινγκτον.