Δυναμική επανεμφάνιση έχουν κάνει οι κοριοί και μάλιστα σε ανεπτυγμένες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Παρίσι και οι επιστήμονες ελπίζουν με την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος  των μικρ4οσκοπικών εντόμων να κατανοήσουν τους λόγους της επανεμφάνισης αυτής.

Τα πρώτα στοιχεία από την «ανάγνωση» του DNA  δείχνει ότι πιθανότατα έχει αποκτήσει αυξημένη αντίσταση στην χρήση (και κατάχρηση) των εντομοκτόνων όλα αυτά τα χρόνια.

H αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού του κοριού έγινε από ερευνητές του Τμήματος Εντομολογίας του πολιτειακού πανεπιστημίου του Οχάιο. «Η επανεμφάνιση των κοριών στα κρεβάτια συνιστά επείγουσα κατάσταση, καθώς οι πληθυσμοί τους αναπτύσσονται ραγδαία σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο», επεσήμαναν οι επιστήμονες.

Η εξάπλωσή τους την τελευταία δεκαετία έχει επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ανατολική Ασία και την Αυστραλία και εκτιμάται ότι ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε χρόνο με ρυθμό 100% έως 500%. Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε συγκροτήματα διαμερισμάτων και πολυκατοικίες.

Οι εξάποδοι κοριοί μήκους έξι χιλιοστών (του είδους Cimex lectularius), που τρέφονται με αίμα, προκαλούν έντονο ερεθισμό και φαγούρα αλλά δεν θεωρούνται επικίνδυνοι για μετάδοση σοβαρών ασθενειών. Τα έντομα μπορεί να κρύβονται σε σκεπάσματα, μαξιλάρια, ντουλάπες, παπούτσια και βαλίτσες. Οι κοριοί μπορεί εξάλλου να κρύβονται σε σκοτεινές γωνιές μέχρι κι ένα εξάμηνο, χωνεύοντας την προηγούμενη τροφή τους, γι’ αυτό ο εντοπισμός και η εξολόθρευσή τους είναι τόσο δύσκολη.

Διάφορες υποθέσεις γίνονται από τους επιστήμονες για τις αιτίες της νέας «έκρηξης» του πληθυσμού των κοριών διεθνώς, όπως η μεγάλη αύξηση των διεθνών ταξιδιών, η ολοένα συχνότερη ανταλλαγή μεταχειρισμένων επίπλων και ρούχων, η αλλαγή στο είδος των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων (από ευρέος φάσματος σε πιο εξειδικευμένα), καθώς και η αυξημένη αντίσταση των κοριών σε αυτές τις χημικές ουσίες.

Η γενετική ανάλυση ελπίζεται ότι θα εντοπίσει τους βιολογικούς μηχανισμούς αντίστασης και τα γονίδια που παρέχουν την αυξημένη αντίσταση, ώστε μελλοντικά να βρεθούν πιο αποτελεσματικοί τρόποι εξόντωσης των κοριών, οι οποίοι, προς το παρόν, αποδεικνύονται… πολύ σκληροί για να πεθάνουν. Θα χρειαστούν πάντως και άλλες έρευνες για να βεβαιώσουν ότι συγκεκριμένα γονίδια των κοριών είναι αυτά που τους χαρίζουν αυξημένη ανθεκτικότητα.