Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα έκθεση για τις επιδόσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. όσον αφορά την πρόληψη και την ανακύκλωση των αποβλήτων.
Από αυτή προκύπτει ότι αν και ορισμένα κράτη μέλη έχουν σημειώσει εξαιρετική πρόοδο, απέχουμε ακόμη αρκετά από την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου να καταστεί η Ε.Ε. «κοινωνία της ανακύκλωσης» δηλαδή μια κοινωνία που όχι μόνο θα αποτρέπει τη δημιουργία αποβλήτων, αλλά και θα είναι σε θέση να τα αξιοποιεί ως πόρο.
Ειδικότερα, η έκθεση δείχνει ότι στα περισσότερα κράτη μέλη φαίνεται να αυξάνεται η συνολική παραγωγή αποβλήτων ή στην καλύτερη περίπτωση, να σταθεροποιείται, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από την οικονομική ανάπτυξη.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών η κατά κεφαλή παραγωγή αστικών αποβλήτων έχει σταθεροποιηθεί περίπου στα 524 κιλά ετησίως, μολονότι την ίδια περίοδο η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε περίπου κατά 16%.
Για παράδειγμα, το 25% των τροφίμων που αγοράζουν τα νοικοκυριά της ΕΕ καταλήγουν στον κάδο απορριμάτων.
Περίπου το 60% των εν λόγω αποβλήτων θα μπορούσε να αποφευχθεί, εξοικονομώντας για κάθε νοικοκυριό περίπου 500 ευρώ ετησίως.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ δήλωσε επί του θέματος τα εξής: «Το παλιό μου κινητό τηλέφωνο περιέχει χρυσό, πλατίνα, παλλάδιο και χαλκό: ήτοι πόρους εν ανεπαρκεία στην Ευρώπη. Ένας τόνος από ανάλογες συσκευές θα περιείχε περίπου 280 γραμμάρια χρυσού, 140 γραμμάρια πλατίνας και παλλαδίου και 70 κιλά χαλκού. Αυτά δεν είναι απόβλητα προς ταφή ή καύση, είναι πόροι που θα πρέπει να σεβόμαστε. Έχουμε αποφασίσει στα σοβαρά να καταστεί η Ευρώπη μια οικονομία αποδοτικής αξιοποίησης των πόρων σύμφωνα με τη δέσμευση που αναλάβαμε με τη στρατηγική για την Ευρώπη του 2020».
Πρόκειται για επιδίωξη που δεν αφορά μόνο τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και την απασχόληση καθώς στον τομέα της ανακύκλωσης των αποβλήτων και μόνο θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας.