Ποιος δεν έχει ακουστά τον Δον Κιχώτη, τον ξακουστό ιππότη που έπλασε συγγραφικά ο Θερβάντες! Από το 1605 ο απλός αγρότης Αλόνσο Κιχάδα, με το κοκαλιάρικό του άλογο Ροσινάντε και τον πιστό του ακόλουθο Σάντσο Πάντσα καβάλα στο ψωριάρικο γάϊδαρό του,  κλέβει τις καρδιές των παιδιών.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ο Δον Κιχώτης φορώντας την παλιά μεταλλική πολεμική του στολή – ερωτευμένος με την όμορφη Δουλτσινέα, πλάσμα της φαντασίας του που τον ακολουθεί παντού- παρουσιάζεται στο Παλλάς. Ο «πλανόδιος ιππότης» κυριευμένος από παράξενες κι’ αλλόκοτες ιδέες βάλθηκε να αποκαταστήσει τις αδικίες, να βοηθά τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους με ανιδιοτέλεια, από μια βασανιστική καλοσύνη που αγγίζει την αγιοσύνη.

Στο ρόλο του «Δον Κιχώτη ντε λα Μάντσα» ο Γιάννης Στάνκογλου κερδίζει τις καρδιές των μικρών θεατών. Αυτός ο ιδιόρρυθμος, ακαταλαβίστικος, θεόμουρλος, δίκαιος και υπερβολικά απλός ιππότης παρασέρνει τα παιδιά σε περιπέτειες και ονειροφαντασίες. Ατάραχος ο αφελής ονειροπόλος εμπλέκεται σε συγκεντρώσεις, πετά στα σύννεφα πιστεύοντας πως θα σώσει τον κόσμο και ανέχεται να τον χλευάζουν. Ωσότου ηττημένος στο τέλος της ζωής του θα καταλάβει την πλάνη του και την ωμή πραγματικότητα της ζωής. Στο σημείο αυτό η ευφάνταστη φαρσοκωμωδία γίνεται δράμα με την γνώση της αλήθειας.

Ο Δημήτρης Πιατάς ως Σάντσο Πάντσα, σ’ ένα ρόλο που του ήρθε γάντι, είναι όλα τα λεφτά. Με εκείνο το αθώο βλέμμα γίνεται η σκιά του ιππότη, ως ιπποκόμος του. Ξέρει να του αποσπά  ό,τι επιθυμεί, να αποφεύγει τις ευθύνες, τον ξεγελά, ωστόσο είναι προσγειωμένος,  συζητήσιμος και συγκινεί με την αφοσίωσή του.

Ο ποιητής Στρατής Πασχάλης διασκεύασε το κείμενο του Θερβάντες με σεβασμό στην πλοκή του. Περιπλανώμενοι θεατρίνοι αφηγούνται αλλά και υποδύονται τους ήρωες που συναντά ή πλάθει η ονειροφαντασία του ανθρωπιστή Δον Κιχώτη. Παράλληλα ο θίασος των εικοσιπέντε ηθοποιών και χορευτών δημιουργεί μια ζεστή διάδραση με τα χαρούμενα παιδιά που παρακολουθούν εκστασιασμένα,  συμμετέχοντας στα δρώμενα με επιφωνήματα θαυμασμού και γέλιου. Οι περιπέτειες, οι κίνδυνοι, οι γκάφες, οι πράξεις τόλμης και αγάπης συμβαίνουν στο εντυπωσιακό σκηνικό του Μανώλη Παντελιδάκη. Γιγάντιοι ανεμόμυλοι, αλλόκοτα τέρατα και μαγεμένες γυναίκες, επιβλητικά παλάτια, τρομακτικές μυστικές σπηλιές, παραμυθένια τοπία, γλέντια σε τσιγγάνικους γάμους και ό,τι άλλο συνάντησαν οι δυο φίλοι στην περιπλάνησή τους, είναι δοσμένα με παιγνιώδη διάθεση, πλούσια χορευτικά, ακροβατικά και όμορφα τραγούδια.

Η εξαιρετική Σαβίνα Γιαννάτου ερμηνεύει επί σκηνής τα τραγούδια τής παράστασης σε στίχους Μιχάλη Γκανά και μουσική Νίκου Κυπουργού. Οι όμορφοι φωτισμοί της  Ελευθερίας Ντεκώ φωτίζουν την παράσταση που έχει Ισπανικό χρώμα. Πλούσια καλαίσθητα κοστούμια, ονειρεμένη μουσική, ζωντάνια στις χορογραφίες και στη σκηνοθετική δουλειά της Σοφίας Σπυράτου πρόσφεραν κυρίως στους νεοφώτιστους θεατές έκσταση και χαρά.

«Ο Θερβάντες με τον Δον Κιχώτη φέρνει στο φως την ηθική και το μεγαλείο τής αποτυχίας». Νάστε βέβαιοι πως η πλούσια παράσταση θα αγκαλιάσει τα παιδιά σας που θα αντιληφθούν,€ πως κάθε αποτυχία στη ζωή ανοίγει ένα δρόμο για το μέλλον.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-χορογραφία: Σοφία Σπυράτου
Διασκευή-κείμενο: Στρατής Πασχάλης
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Στίχοι τραγουδιών: Μιχάλης Γκανάς
Σκηνικά-κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ.
Ξιφομαχίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης
Διδασκαλία flamenco: Adolfo Vega
Μουσική Διδασκαλία: Βάσια Ζαχαροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Φοίβος Ζήτης
Βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Δράκου

Ερμηνεύουν

Γιάννης Στάνκογλου, Δημήτρης Πιατάς, Σαβίνα Γιαννάτου, Αλμπέρτο Φάις, Κρις Ραντάνοφ, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Δημήτρης Γαλάνης, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Έλενα Σαλένκοβα, Αλέξανδρος Κειβανάη, Ράνια Φόβου, Σοφία Μαρτίου, Νατάσα Σαραντοπούλου, Ίρις Κατράκη, Άγγελος Αντωνάκος, Ανδρέας Λάβνερ, Μπίλιω Μαρνέλη, Γιάννης Σμέρος, Γιάννα Μεντβεντέβα, Στράτος Γιαπτσέ, Ραφαήλ Μπουμπουχαιρόπουλος.

Πληροφορίες

Πού: Θέατρο Παλλάς

Πότε: Από 21 Οκτωβρίου

Η παράσταση, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή για το γενικό κοινό και τις καθημερινές για τα σχολεία.

Πληροφορίες/Εισιτήρια: 2111010050, viva.gr

Α ΖΩΝΗ 20 ευρώ Παιδικό/Σπουδαστικό: 15 ευρώ

Β ΖΩΝΗ: 16 ευρώ Παιδικό/Σπουδαστικό: 12 ευρώ

Β ΖΩΝΗ: 12 ευρώ Παιδικό/Σπουδαστικό: 9 ευρώ