Δροσερό βοριαδάκι και θαλασσινή αύρα τύλιξε τη σιωπή τριών φίλων γύρω από το ενοχικό μυστικό τους. Κάπου στο Αγρίνιο ο Μαξ Μαντ (Μάξιμος, πρώην ποδοσφαιριστής που ζει με ενθύμια κυπέλλων και μια συλλογή από στρογγυλές θεομπάλες) περιμένει στο σπίτι του  με τον Παύλο Μπατσαφλιά (γυναικολόγος παντρεμένος με την Κορίνα, πατέρας δυο παιδιών) τον φίλο τους, το Σίμο (καλλιτέχνη κομμωτή).

Γράφει η Χαρά Κιούση

Είναι η μέρα που οι τρεις φίλοι το ρίχνουν έξω, μαγειρεύοντας, παίζοντας χαρτιά μιλώντας για γκομενοδουλειές και ό,τι άλλο ταλαιπωρεί αλλα και ευχαριστεί την εύθραυστη προσωπική ζωή τους.

Ο Σίμος φθάνει εκεί καθυστερημένος και φοβερά αναστατωμένος, λέγοντάς τους ότι στραγγάλισε τη γυναίκα του εν βρασμώ ψυχής. Οι δυο άντρες αρχικά νομίζουν ότι ο φίλος τους κάνει πλάκα. Πέφτει βουβαμάρα, ύστερα έρχεται η αντίδραση, οι αμφιβολίες και όταν εκείνος ζητά να τον καλύψουν για μια πράξη που προέκυψε δίχως προμελέτη και να γίνουν το άλλοθί του στην αστυνομία, η φιλία τους μπαίνει σε ηθικό δίλημμα. Τι είναι αυτό που θα υπερισχύσει η δικαιοσύνη και ο νόμος της συνείδησης ή ο δεσμός μιας ολόκληρης ζωής;

Ο Κώστας Σπυρόπουλος (σκηνοθετεί και η Κατερίνα Μπέη διασκεύασαν το ενδιαφέρον έργο «Nos femmes» (οι γυναίκες μας) του Γάλλου συγγραφέα Ερύκ Ασούς, διεισδύοντας στην Ομερτά των ανδρών με κωμικό ύφος. Αυτό που κατάφεραν είναι να αποδώσουν  με δραματικότητα ό,τι υπάρχει σε δεύτερο επίπεδο. Η αγάπη για τα παιδιά και την οικογένεια, ο άρρηκτος θεσμός της φιλίας παρ’ όλο που κλονίζεται κάποια στιγμή, η δέσμευση του καθήκοντος, η κοινωνική ηθική, οι συζυγικές σχέσεις και ο σεβασμός ή μη στις γυναίκες – συζύγους, η έγγαμη ζωή και οι δυνατές συγκινήσεις της, τα μυστικά της ιδιωτικής ζωής και όλα εκείνα που καλλιεργούν το μισογυνισμό των ανδρών. Όλα βέβαια προσαρμοσμένα καθαρά στην ελληνική αντρική εγωιστική νοοτροπία, που διατηρεί το φυλετικό δικαίωμα των παράλληλων σχέσεων. Αυτό τουλάχιστον ισχύει για τον βουκολικό υποκριτικά Μαξ. που τον ερμηνεύει με ιδιαίτερο ύφος ο Κώστας Σπυρόπουλος κλέβοντας τις εντυπώσεις.

Στον αντίποδα ο Πέτρος Λαγούτης – Παύλος με λόγο και στυλ εκλεπτυσμένο που δοθείσης αφορμής θα εκδηλωθεί ανάλογα υπερασπιζόμενος την προσωπική του τιμή. Είναι πολύ δυνατή η σκηνή που οι δυο φίλοι μετά την αποκάλυψη της δολοφονίας συζητούν μεταξύ τους, αναποφάσιστοι για το τι θα κάνουν. Θα τον παραδώσουν στην αστυνομία ή θα συνεργαστούν και θα καλύψουν τον φίλο τους με “το νόμο της σιωπής”; Αυτό το δίλημμα που τους φέρνει αντιμέτωπους με την συνείδησή τους γεννά συγκρούσεις, αμφισβητήσεις, καχυποψίες και κλονισμό της εμπιστοσύνης, αντιθέσεις, μικροκακίες, ξεσπαθώματα μα τελικά την συγχώρεση.

Ο Γιώργος Γαλίτης ως Σίμος με συναισθηματικές μεταπτώσεις μετακυλά από το κωμικό στο δραματικό επιβεβαιώνοντας πόσο εύκολα κανείς μπορεί να παρεκτραπεί και να χρησιμοποιήσει βία.

Έξυπνοι διάλογοι προβληματίζουν για το που μπορεί να φτάσει κανείς για τη φιλία.Λειτουργεί η Ομερτά; Υπάρχει Ομερτά ανάμεσα στο αντρόγυνο; Τι θα προκύψει απ’ όλο αυτό; Απαντήσεις με πολύ γέλιο θα σας δώσει η ευχάριστη παράσταση.

Συντελεστές

Απόδοση-Διασκευή: Κώστας Σπυρόπουλος, Κατερίνα Μπέη

Σκηνοθεσία: Κώστας Σπυρόπουλος
Σκηνικά: Γιάννης Μουρίκης
Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου
Μουσική: Γιώργος Σαμπάνης
Στίχοι: Ελένη Γιανατσούλια

Το τραγούδι ερμηνεύει ο Πάνος Κιάμος