Με το που μπαίνεις στο θέατρο εντυπωσιάζεσαι από το εκπληκτικό σκηνικό της Λουκίας Χουλιάρα. Το Μοναστηράκι αυθεντικό στη σκηνή, πλούσιο σε αντίκες, καλόγουστα τοποθετημένες με κέφι και φαντασία.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Στοιχεία που εμπνέουν  και την επιλογή των κοστουμιών  ανά χαρακτήρα (απίθανη η αμερικανιά στην εμφάνιση του Π. Φιλιππίδη).

Παλιές επιτραπέζιες λάμπες ανάμεσα στα αμέτρητα αντικείμενα φωτίζουν επαρκώς και καθαρά την σκηνή. Μόνο στο τέλος  άπλετο φως  από την είσοδο του σκηνικού παλαιοπωλείου εισβάλει  συμβολικά στο χώρο, ενώ ταυτόχρονα ακούγεται απαλή μουσική κιθάρας. Σε αντίθεση με τον ροκ ήχο που συνοδεύει το σκληρό συναίσθημα των ηρώων.

Ο αμερικανικός βούβαλος (gold buffalo) είναι χρυσό νόμισμα των ΗΠΑ. Η πρώτη του κοινή έγινε στις 22 Ιούνη του 2006. Ένα τέτοιο νόμισμα  φιλοδοξούν να ληστέψουν δυο άντρες χρησιμοποιώντας τον νεαρό Μπομπ. Ένα παιδί ανυπεράσπιστο, περιορισμένης αντίληψης και χαμένο στα ναρκωτικά.

Ο Ντον ένας μεσήλικας, κάτοχος ενός περιφερειακού παλαιοπωλείου που προσπαθεί να φέρει στον ίσιο δρόμο τον νεαρό συμπαραστεκόμενος οικονομικά και ηθικά, συνεργάζεται με τον φίλο του Ουώλτερ, που αυτοαποκαλείται «δάσκαλος».

Οι τρεις τους βολοδέρνουν όλη μέρα στο παλιατζίδικο, σχολιάζουν, κουτσομπολεύουν, αφήνουν υπονοούμενα, θίγουν, προσβάλλουν ο ένας τον άλλο, πουλάνε μαγκιές εγκαταλειμμένοι σε κοινωνική αφάνεια. Ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού τους  δεν σκέφτονται, παρά μόνο το πως θα πιάσουν την καλή και πως θα κάνουν τη γερή μπάζα.

Η οργάνωση της ληστείας τους φέρνει σε συγκρούσεις, σε διαξιφισμούς και σε αντιπαραθέσεις. Στη συνέχεια όμως αποδεικνύεται πως δεν είναι ικανοί για βαθύτερα συναισθήματα και φιλίες, ενώ τα προσωπικά τους αισθήματα  και οι οικονομικές τους βλέψεις  θα δοκιμαστούν με πρωτοφανή τρόπο. Ο Ντέιβιντ Μάμετ το 1975 βραβεύτηκε με το βραβείο ΟΒΙΕ για το έργο του, ένα πόνημα βαθιά πολιτικό, μια σύγχρονη τραγωδία που μιλά για την διάψευση του «αμερικανικού ονείρου» και του καπιταλιστικού συστήματος. Η ρηξικέλευθη δήλωση του συγγραφέα το 2008 πως αποποιείται τις αντικαπιταλιστικές του ιδέες δεν αφαιρεί φυσικά την αξία του έργου.

«Ο αμερικανικός βούβαλος» με γλώσσα καθομιλουμένη πλούσια σε αισχρολογίες «καταστρέφει τις ιερές εικόνες των αμερικανικών επιχειρηματιών και θίγει μια ουσιαστική πλευρά της συνείδησής τους, αφού οι business εξομοιώνονται με το έγκλημα και το κέρδος γίνεται άλλοθι για την κλεψιά».

Η σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη δεν εντυπωσιάζει αλλά με τη δύναμη της  απλότητας  καθοδηγεί τις πράξεις των ηρώων εμβαθύνοντας στην κατανόηση του χαρακτήρα τους. Το ύφος των διαλόγων, οι μισές λαϊκές φράσεις που φαίνεται σαν να συνεχίζουν  ένα παιχνίδι πόκερ  με κερδισμένους και χαμένους, η ζωηρή κίνηση που δίνει δράση στην απραξία τους,  προοδευτικά εξελίσσονται  σε μια αλήθεια που σηκώνει πολλή συζήτηση.

Ο Γιάννης Μπέζος ως Ντον  με υποκριτική ωριμότητα, μετακυλά από έναν άνθρωπο με αισθήματα αγάπης για τον προστατευόμενό του, σε κατήγορο του εαυτού του. Για μια αμφιβολία, μια ματαιοδοξία για υλιστικό κέρδος συμβιβάζεται ηθικά παραιτούμενος και προδίδοντας τις αρχές του. Δίνοντας έτσι στο συνεργάτη του το δικαίωμα να ξυλοκοπήσει άγρια τον νεαρό που αγαπάει. Τραγικός στην τελευταία σκηνή καθώς συνειδητοποιεί το φριχτό του λάθος.

Ως Ουώλτερ ο Πέτρος Φιλιππίδης ερμηνεύει με γνησιότητα τον απεχθή ρόλο του. Τον παρακολουθούμε και γελάμε στην αρχή για το ύφος -εκφραστικό και λεκτικό- του λαϊκότατου χαρακτήρα που υποδύεται.Στη συνέχεια αντιδρούμε, θυμώνουμε, θλιβόμαστε και αντιλαμβανόμαστε πόσο κυνικά αδίστακτοι μπορούμε να γίνουμε για το χρήμα.

Δίπλα στους δυο καταξιωμένους ηθοποιούς στέκεται ισάξια ως Μπομπ ο Ορφέας Αυγουστίδης, κερδίζοντας το δυνατό χειροκρότημα.

Η παράσταση που καταγγέλλει τη βια, την καταλήστευση της ζωής και την προσαρμοστικότητά της συνείδησης στο παιχνίδι του κέρδους, είναι εξαιρετική.

fgfdgd

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Μετάφραση-Απόδοση: Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Φωτογραφίες: Γιάννης Βασταρδής
Επεξεργασία εικόνας: Λένα Μορφονιού
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης

Παίζουν:
Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Ορφέας Αυγουστίδης

Εισιτήρια
Τιμές εισιτηρίων:

Τετάρτη & Πέμπτη: €20, €17, €14 (φοιτητικό, νεανικό έως 26 ετών, άνω των 65 ετών), €10 (ανέργων)
Παρασκευή: €20, €17, €14 (φοιτητικό)
Σάββατο: €22 (βραδινή γενική είσοδος), €17 (λαϊκή απογευματινή γενική είσοδος), €14 (φοιτητικό)
Κυριακή: €20, €17, €14 (φοιτητικό)

Ώρες ταμείου: Τρίτη – Κυριακή: 10:30 – 13:30, 17:00-21:30

Προπώληση

Με χρήση πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας:
– www.tickethour.com
– Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 8938111

Με μετρητά:
– Εκδοτήρια Θεάτρου
– Καταστήματα Γερμανός
– Καταστήματα cosmote