Ο ένατος γάμος της Λείας Βιτάλη αφορά τη «γηραιά κυρία» Κλαιρ Ζαχανασσιάν, που ετοιμάζεται για μια μακάβρια τελετή. Το έργο που πρωτοανέβηκε το 2011, παρουσιάζεται τώρα επικαιροποιημένο, με τα οικονομικά μας χάλια και την αστάθεια που επικρατεί. Η ηρωίδα όπως παρουσιάζεται στο εμβληματικό έργο επίσκεψη της γηραιάς κυρίας του Φρήντιχ Ντύρρενταμ, μετά από πολύχρονη απουσία επιστρέφει στον τόπο της.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Η ζάπλουτη εκκεντρική, υπέργηρη κυρία υπόσχεται στους κατοίκους της χρεοκοπημένης γενέτειράς της ένα δισεκατομμύριο δολάρια με μια συμφωνία. Να δολοφονήσουν τον Άλφρεν Ιλ, τον άντρα που αγάπησε, την έκανε μητέρα και την πρόδωσε, οδηγώντας την στην πορνεία. Οι φτωχοί κάτοικοι αρνούνται αρχικά, αλλά η εκδικητική Κλαιρ Ζαχανασσιάν είναι αποφασισμένη να μετατρέψει «τον κόσμο που την έκανε πόρνη σε πορνείο».

Με τον δολοφονημένο Αρφρεν αντί για το Κάπρι έρχεται στην ΅Ελλάδα, για να τελέσει τον Ένατο Γάμο της με τον νεαρό εραστή της. Καλεσμένοι της αρχηγοί κρατών, ο Πάππας, μεγιστάνες και τραπεζίτες που θέλουν να μετατρέψουν τον τόπο σε μαυσωλείο. Εκεί όπου και αποφασίζει να αποτραβηχτεί με τον αγαπημένο της νεκρό η Κλαιρ Ζαχανασσιάν.

Η Άσπα Κυρίμη σκηνοθετεί με μαεστρία τον γάμο, ισορροπώντας ανάμεσα στο τραγικό και τη φάρσα, σε πραγματικά στοιχεία και φαντασιώσεις.

Η Σοφία Σεϊρλή με την εξαιρετική της ερμηνεία δεν εξαπατά κανέναν για τις προθέσεις της Κλαιρ Ζαχανασσιάν. Παίζει με την πικρή νοσταλγία και την απελπισία του προδομένου έρωτα, το μίσος και την εκδικητικότητα της απόρριψης, το ταλέντο της μνησικακίας, με την παντοδυναμία του ισχυρού και ασυνείδητου τέρατος στο οποίο έχει διαμορφωθεί. Κυνική με αλαζονική έπαρση, μοχθηρή, σκληρή και ηδονική από την ικανοποίηση της εκδίκησης, συνειδησιακά παρηκμασμένη και διεφθαρμένη διαθέτει μια παραπλανητική μεγαλοπρέπεια. Με κίνηση στυλιζαρισμένη κι άλλοτε στρεβλή, άκαμπτη σαν πέτρα ή διαβρωμένη σαν ξύλο, η ερμηνεύτρια στον μονόλογό της υπολογίζει τι έχασε και ισολογίζει τι πέτυχε με μια ενδιαφέρουσα όσο και παράδοξη άποψη.

Σε φόντο μαύρο το σκηνικό, εικαστικά κομψό και με έντονο το εξπρεσιονιστικό στοιχείο γοητεύει, καθώς και το άψογο κοστούμι της Κλαιρ Ζαχανασσιάν. Αποφασισμένη να μιλήσει και να προβάλει τη γυναικεία της φύση πρωτίστως, σ’ ένα κόσμο που τρίζει χωρίς αξίες. Όσο για την άνοδο του φασισμού, τις πανίσχυρες Τράπεζες, τον καπιταλισμό, τη φθαρτότητα της δικαιοσύνης, τον ρόλο των θρησκευτικών ηγετών και την “ουδετερότητα” των ισχυρών στις χρεοκοπημένες κοινωνίες μας, όλα αυτά τα ζούμε στο πετσί μας με την κατάρρευση του ανθρωπισμού.

Η παράσταση είναι ενδιαφέρουσα, μια παραβολή της σύγχρονης πραγματικότητας.

Ταυτότητα της παράστασης
Συγγραφέας: Λεία Βιτάλη
Σκηνοθεσία: Άσπα Κυρίμη
Σκηνικά – Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Μουσική επιμέλεια: Αθηνά Καψετάκη
Φωτογραφίες: Νικόλας-Αύγουστος Γκέσκερ

Ερμηνεύει η Σοφία Σεϊρλή

Παραστάσεις: Kάθε Τετάρτη στις 19:00 και Πέμπτη στις 21:00
Από 15 Φεβρουαρίου 2017

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65), 5 ευρώ (ατέλειες)

Info

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ»
Σατωβριάνδου 36, Στάση μετρό Ομόνοια
Τηλ. 210 52 42 211