Η νεοϋορκέζα ψυχοθεραπεύτρια Λίζα και ο σύντροφός της Κεν, μετά τέσσερα χρόνια δεσμού, διαπιστώνουν πως η σχέση τους βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ο συντηρητισμός της και η αφοσίωσή της στον κινηματογραφιστή μποέμ αγαπημένο της, σκοντάφτει πάνω σε ψέματα και μυστικά. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του καταρρέει και εκείνος για να αποκατασταθούν τα πράγματα, προτείνει να τοποθετηθεί μια κάμερα, που θα καταγράφει για ένα εικοσιτετράωρο κάθε τους λεπτό. Θα βγουν αλώβητοι από αυτήν τη διαδικασία ή θα μπουν σε νέες περιπέτειες; Παρακολουθώντας την παράσταση δεν εισέπραξα μια σπαραξικάρδια ερωτική σχέση, αλλά μια επίφαση συναισθηματικών καταστάσεων.

Όπου ο ιντρικαδόρος Κεν – Π. Μπουγιούρης δείχνει απροκάλυπτα να διασκεδάζει και να απολαμβάνει τις απιστίες του. Να ανεβάζει τις μετοχές του παίζοντας σαν το ποντίκι με τη γάτα, εκθέτοντας τον εαυτό του και τη νεαρή συμβία του. Υποβιβάζοντας δεόντως, το ιδιαίτερα επιβεβλημένης ενσυναίσθησης επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή και την ολίσθηση σε απαράδεκτες τακτικές.

Ο ηθοποιός ακολουθώντας τις σκηνοθετικές υποδείξεις με περιπαικτική διάθεση, αποστασιοποιημένος, απόλυτα ελεγχόμενος και κυνικός, με ηθελημένες και αθέλητες γκάφες και εξυπνάδες με επιπόλαια και εγωιστική τακτική επικυρώνει τη χαλαρή του γενικώς ηθική.

Η Ζέτα Δούκα ως Λίζα με στυλιζαρισμένο ύφος μετακινείται συναισθηματικά δίχως να πείθει, για κάτι που δεν το έχει πάρει στα σοβαρά. Το ξέσπασμα με «καλολογικά» και η παραφορά της τελευταίας σκηνής την αυτοάκυρώνει ως προσωπικότητα, καθώς ψελλίζει «τι θα κάνω τώρα», για να εισπράξει την απάντηση «εσύ θα κλαις και γω θα ‘μαι δω να σε βλέπω».

Ειλικρινά προβληματίζομαι τι θα αποκομίσει ένας νέος που δεν θα φιλτράρει το μοντέρνο μοντέλο συμπεριφοράς και ενός ένα τέτοιου «ανορθόδοξου» τρόπου λύσης. Όπου ο αυτοσεβασμός έκανε φτερά και η προσωπική ζωή διακινδυνεύει από μια κάμερα που θα προσκομίσει σε κάποιους εμπορευματική ωφέλεια. Όμορφα και πλούσια τα κοστούμια του Αλέξη Φούκου, ψαγμένη η μουσική και ζωντανοί ρυθμοί στην απόδοση, κομψή η σκηνογραφική πρόταση του Δ. Χριστοφιλογιάννη και τα video με τους εναγκαλισμούς και τρυφερότητες του ζεύγους, στη νεανικών και μοντέρνων ταχυτήτων παράσταση, που σκηνοθετεί ο Γ. Βάλαρης.

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές
Κείμενο: Kate Robin
Απόδοση-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Βάλαρης
Σκηνικά: Διονύσης Χριστοφιλογιάννης
Κοστούμια: Αλέξης Φούκος
Φωτισμοί:  Χρήστος Τζιόγκας
Video art: Βασίλης Αντωνιάδης (filmskin)
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Ειδικός συνεργάτης: Ντίνος Λέλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Κοτζαηλία
Γραφιστικά: Ρούλα Δανιήλ
Ευχαριστούμε για τη φιλική συμμετοχή του στα video της παράστασης, τους: Άκη Σακελλαρίου, Μαρία Κορινθίου, Σύλβια Δεληκούρα και Γιώργο Βάλαρη
Παραγωγή: Φιλοθέατον Ε.Ε.
Δημόσιες σχέσεις – Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία, 6946507792

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη (λαϊκή απογευματινή) και Κυριακή: 19:00
Πέμπτη, Παρασκευή: 21.00
Σάββατο (λαϊκή απογευματινή): 18.00 και 21.00

Διάρκεια: 95′

Θέατρο Γκλόρια Μικρό
Ιπποκράτους 7, Αθήνα
(Μετρό Σταθμός Πανεπιστήμιο)