«Ποιος αντιστέκεται στη φθορά. Τίποτε πιο άφθαρτο από την φθορά». Με μια φανταστική εξομολόγηση-ομιλία, ένα «ανυπόστατο» πρόσωπο απευθύνεται σ’ ένα «ανύπαρκτο» κοινό.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Είναι το alter ego του συγγραφέα, το βαμπίρ που οδηγεί τα πάντα στον θάνατο. Γιατί επιλέγεται ένα βαμπίρ, ένας αιμοπότης με απόκρυφες δυνάμεις. Είναι δημιούργημα της φαντασίας ή ο επικίνδυνος γητευτής, το θύμα ή ο θύτης σε μια απεγνωσμένη αναζήτηση; «Ένα φθαρμένο πλάσμα που ψάχνει την αφθαρσία».

Ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα να επικοινωνήσω, να αντιληφθώ καλά τον λόγο διότι δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. Υπάρχει μια πολύ προσωπική και ιδιότυπη γραφή, «μια λοξή και πειραγμένη οπτική σε λόγο συμπυκνωμένο, που τον εκφέρει ένας ήρωας ο οποίος έχει υποστεί έναν ισχυρό νευρικό κλονισμό. Οι λέξεις αιρετικές, επαναλαμβανόμενες, αλληλοσκοτώνονται, αλληλοπαραδίνονται, αλληλοϋπονομεύονται στην αλλοίωση και στη φθορά, σε μια εσωτερική διαδρομή υπαρξιακής αγωνίας και φυσικής νομοτέλειας.

Η φθορά -«εμπράγματος σαδισμός της φύσεως»- ακολουθεί και οικειοποιείται την παρακμή, την αποσύνθεση, την απώλεια, τον εκφυλισμό, τον ξεπεσμό. Σφετερίζεται τη μείωση του κύρους, την αξία του ήθους και της συνείδησης, μονοπωλεί τη διαφθορά και την καταστροφή. «Το αντίθετο της φθοράς είναι η φθορά» και κατά το συγγραφέα τα μόνα που δεν υπόκεινται σε αυτήν είναι τα έργα τέχνης. Την «άφθαρτη» κραυγή της αγωνίας τους όμως την ακούσαμε και την ακούμε ανά τους αιώνες καθώς καταστρέφονται από φθαρμένους και διεφθαρμένους. Έτσι η μόνη διέξοδος, η μόνη διαφυγή στην αισιοδοξία εξουδετερώνεται. Τελικά θα πει κανείς στη φύση τίποτα δεν χάνεται, όλα υπάρχουν στην αέναη μεταβαλλόμενη ύλη.

Στην παράσταση ο θεατής απολαμβάνει την έντεχνη σωματοποίηση της φθοράς στην όμορφη ερμηνεία του Μιχάλη Ζαχαρία.

Ο Στέλιος Δημόπουλος με το ανάλογο smoky μακιγιάζ και κοστούμι, αναπαράγει υποκριτικά τη βαμπιρική ατμόσφαιρα, σ’ ένα εύστοχο μουσικό περιβάλλον με εξωπραγματική διάσταση.

«Φοβάμαι πως η φθορά είναι ένα πολύ ωραία ντυμένο και πανταχού παρόν Βαμπίρ». Αν αναρωτιέστε για το δικό σας βαμπίρ, ενδεχομένως η παράσταση να σας δώσει κίνητρο για να το επινοήσετε. Ή ακόμα καλλίτερα να το βρείτε «να περιφέρεται στα σύνορα της ζωής σας».

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γεωργαλάς
Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Σκηνικά-σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Αποστολάτος
Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Δημόπουλος, Μιχάλης Ζαχαρίας

Διάρκεια: 70 λεπτά

Παραστάσεις: Από 7 Οκτωβρίου μέχρι 27 Νοεμβρίου 2016
Τετάρτη 21:15
Πέμπτη 21:15
Παρασκευή 21:15
Σάββατο 21:15
Κυριακή 19:00
Η παράσταση δεν θα παιχτεί 9-13/11/2016.

Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή: κανονικό 12 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ, ανέργων 8 ευρώ
Σάββατο-Κυριακή: κανονικό 13 ευρώ, φοιτητικό/ανέργων 10 ευρώ

Θέατρο του Νέου Κόσμου – Δώμα
Αντισθένους και Θαρύπου, Νέος Κόσμος