Η θεατρική ομάδα Αίολος με ούριο άνεμο, μάς ταξίδεψε στην «Οδό Ολύμπου 12».

Γράφει η Χαρά Κιούση

Η παράσταση βασισμένη στην «Ελληνική Μυθολογία» του Νίκου Τσιφόρου με έντονο το επιθεωρησιακό ύφος αποπνέει την κριτική και «καυστική» θέση του συγγραφέα απέναντι στην εξουσία, διατηρώντας το στοιχείο της χαρμολύπης που το χαρακτηρίζει. Επίσης και «το αστείο της, που είχε την σκοπιμότητα να την κάνει ευχάριστη και όχι σχολαστική».

Εξ άλλου οι σοφοί μας πρόγονοι από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους είχαν κατεβάσει από τον Όλυμπο τους «μαρμάρινους» θεούς μας, στην καθημερινότητά τους. Προσδίδοντάς τους ανθρώπινες αδυναμίες ξεπερνούσαν το δέος και τον φόβο για το υπέκεινα, γλεντούσαν τη φτώχεια τους μέσα από γαργαλιστικές θεϊκές ιστορίες και μαύριζαν το ποινικό τους μητρώο.

Κάπου εκεί στο θεϊκό βουνό αναρριχήθηκαν οι πελάτες – θεατές και το προσωπικό του ξενοδοχείου Όλυμπος με τον ανελκυστήρα. Μια βλάβη όμως, ένα κόλλημα στον τελευταίο όροφο και όλοι την καταβρήκαν στο γαλάζιο «ουρανό». Όχι που θα έσκαγαν, αλλά το αντρόγυνο-ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου στην οδό «Ολύμπου 12», η κόρη τους, και οι εργαζόμενοι καθώς από το ύψος πήραν αέρα τα μυαλά τους, τό ‘παιξαν θεοί και τους φόρτωσαν «το κοροϊδιλίκι των ανθρώπων, όπου βασίζεται κάθε θρησκεία».

Έτσι περνάγανε κοτσάνι όπως εκείνοι και κάνανε κουμάντο στα πράγματα και «στα γαμησιάτικα» του Δία που την έφερε στον πατέρα του τον Κρόνο-εξουσία, που έτρωγε και τρώει τα παιδιά του.

Παρέα με την ολόδροση Ήβη να σερβίρει τα σφηνάκια, την αχόρταγη Ήρα, την Αθηνά – Νανά παρθένα, τον κούτσαβλο τον Ήφαιστο που έχτισε τα πλούσια παλάτια και τον ρεζίλεψε πανελλήνια η σεξοβόμβα Αφροδίτη. Το όμορφο Λενάκι που μόλις έστριψε την πλάτη, ο Μενέλαος ενέδωσε στον Πάρι, ο ήρωας Ηρακλής που του έστησαν ανδριάντα για να «κατουράνε κοπρόσκυλα» πάνω του. Ο ψυχοπομπός άνευ χαρτοφυλακίου Ερμής Ερμόπουλος, ο Αχιλλεύς-Λελλές από αριστοκρατική οικογένεια κι όλοι εκείνοι οι ημίθεοι από «την θρησκεία των προγόνων μας, που πρέπει να την ξέρουμε πριν από κάθε άλλη».

Η διασκευή της «Ελληνικής Μυθολογίας» από την ομάδα Αίολος σεβάστηκε και διατήρησε ως ένα βαθμό το πνεύμα του συγγραφέα. Πιστεύω πως θα μπορούσαν να επιλέξουν όμως σημαντικότερα σημεία του έργου και να τα αναδείξουν με τη φρεσκάδα και τη νεανική τους ορμή. Η σκηνοθετική ευφυής δουλειά του Βασίλη Ανδρέου συνάντησε «μια ομάδα που πετά» με ζυγισμένα φτερά, ομαδικότητα και πνεύμα συνεργασίας. Οι ταχύτατες μεταμορφώσεις των ταλαντούχων ηθοποιών επί σκηνής και ο συντονισμός τους προκάλεσε αυθόρμητο γέλιο και πικάντικο χιούμορ.

Τα σκίτσα και τα πρακτικά σκηνικά του Στέλιου Κοτίδη, τα ευφάνταστα κοστούμια του Νίκου Καρδώτη που τους «άλλαξε» και τα φώτα, καθώς και η μελωδική επί σκηνής μουσική του Σπύρου Παρασκευάκου δημιούργησαν μια παράσταση που έχει μια αλήθεια. Και όπως γράφει ο Τσιφόρος «είναι δύσκολο να βρεις κοπριά στην αλήθεια».

Μπράβο στα παιδιά για το υποκριτικό τους ταλέντο.

Πληροφορίες παράστασης

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ανδρέου
Διασκευή: Ομάδα Αίολος
Μουσική: Σπύρος Παρασκευάκος
Κοστούμια: Νίκος Καρδώνης
Σκίτσα: Στέλιος Κοτίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Καστρισίου

Παίζουν: Ανδρέας Κανελλόπουλος, Άρης Κανέλλος, Γιώργος Μακρής, Μαρία Νικητοπούλου, Φαίδρα Παπανικολάου, Νατάσα Σφενδυλάκη

Εισιτήρια
Δευτέρα, Τρίτη
Κανονικό: 12 ευρώ
Φοιτητικό: 10 ευρώ
Ανέργων: 8 ευρώ

Κυριακή (από 27 Μαρτίου)
Κανονικό: 13 ευρώ
Φοιτητικό-Ανέργων: 10 ευρώ

Θέατρο του Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος
Τηλ.: 210-9212900