Κάτω από τον φωτισμένο Παρθενώνα, σε μια γλυκιά βραδιά το κοινό που γέμισε το Ηρώδειο με ανεβασμένη διάθεση, απόλαυσε το «κλασσικότερο» ίσως μιούζικαλ του Broadway, το «Κiss me, Kate». H εξαιρετική μουσική του Κόουλ Πόρτερ και η ιδιοφυής ενορχήστρωση του Ρόμπερτ Ράσελ Μπένετ, έβαλε σε πειρασμό τους τολμηρούς μουσικούς της Καμεράτα και χωρίς αμφισβήτηση το θέατρο πλημμύρισε φυσικό ήχο με στοιχεία τζαζ, συμφωνικής μουσικής και λυρικό τραγούδι. Ο αρχιμουσικός της ορχήστρας Γιώργος Πέτρου που αγαπά να πειραματίζεται, συνυπογράφει με τον Πάρι Μέξη και την σκηνοθεσία του μιούζικαλ. Η πρόκληση βέβαια είναι μεγάλη καθώς το «Kiss me, Kate» πρωτοπαρουσιάζεται στην χώρα μας, στην αυθεντική γραφή του 1948 οπότε και πρωτοανέβηκε. Το λιμπρέτο των Μπέλλα και Σάμιουελ Σπέγουακ, προσεγγίζει το «Ημέρωμα της στρίγγλας» του Σαίξπηρ με επινοημένα φαρσικά καμώματα, προσαρμοσμένα χρονικά στην αυγή μιας καινούργιας περιόδου μετά τον Β. Παγκόσμιο πόλεμο. ‘Οπου οι άνθρωποι διψασμένοι για ζωή ξοδεύονταν για να κατακτήσουν την ομορφιά της, απαλλαγμένοι από ηθοπλαστικά στοιχεία πάνω στα οποία οικοδομήθηκε το Σαιξπηρικό έργο. Όλα αυτά αναφαίνονται με παλμό αναγεννησιακό μέσα στα καμαρίνια, στα παρασκήνια ενός θεάτρου όπου οι καλλιτέχνες ετοιμάζονται πυρετωδώς για την πρεμιέρα της «στρίγγλας», που δεν είναι άλλη από την μεγάλη κόρη του πλούσιου Μπατίστα. Η Κατερίνα είναι οξύθυμη, δύστροπη, αλλά πανέξυπνη και αρνείται να υποταχθεί στους άντρες, δυσκολεύοντας έτσι και την ζωή της αδελφής της Μπιάνκα που είναι ερωτευμένη με τον όμορφο Λουκέντιο. Ο ευγενής Πετρούκιος είναι κείνος που θα την υποτάξει και θα την ημερέψει τελικά. Κάνοντάς την να δει την ουσία της ζωής.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Τους δυο αυτούς ήρωες θα ερμηνεύσουν με θέατρο στο θέατρο, δυο σπουδαίοι ηθοποιοί πρώην σύζυγοι. Εκείνη ατίθαση και με φλογερό ταπεραμέντο αναθερμαίνει το ενδιαφέρον του τέως, με τις ερωτοτροπίες της μ’ ένα ναύαρχο. Ο σύζυγος -παρ’ ολίγο θύμα τακτικής του τζογαδόρου παραγωγού του και των δυο γκάνγκαστερς «παλιάς κοπής» – στο τέλος θα κατακτήσει το φιλί και την καρδιά της Κέιτ, αφού προηγουμένως αποκαλυφθούν, φλερτ και αμαρτίες με μια τραγουδίστρια του καμπαρέ.

Η λαϊκή θεματογραφία του μιούζικαλ που μας μεταφέρει από τα παρασκήνια του θεάτρου σ’ ένα χωριό της Ιταλίας, δίχως εντυπωσιακά κοστούμια και σκηνικά μέσα, αποδίδεται έξοχα από ένα επιτελείο καλλιτεχνών. Παλιοί καταξιωμένοι ηθοποιοί της Ελληνικής σκηνής αλλά και νέοι ταλαντούχοι, λυρικοί τραγουδιστές που γοήτευσαν όχι μόνο με την φωνή αλλά και την υποκριτική τους ευρωστία, ένα φωνητικό σύνολο από διακεκριμένους λυρικούς καλλιτέχνες και έξοχοι χορευτές με υπέροχες χορογραφίες, έδωσαν ένα δεμένο και ζωηρό αποτέλεσμα.

Οφείλω ιδιαίτερη αναφορά στην Ειρήνη Καράγιαννη και στην Νάντια Κοντογεώργη, στον ταλαντούχο Ιάσωνα Μανδυλά και στον Χάρη Ανδριανό που ανταποκρίθηκαν με ορμή και παλμό στις απαιτήσεις του πολύπλοκου μιούζικαλ.

Οι ερμηνείες γενικά όλων των καλλιτεχνών εμποτισμένες με ευφυές χιούμορ, πληθωρική έκφραση, ωραίο τραγούδι, γοητευτικό χορό, ενθουσιασμό και σεβασμό στους θεατές, τους διασκέδασαν και τους ψυχαγώγησαν.

Ο φωτισμός δημιούργησε την δική του ατμόσφαιρα που αγκάλιασε σ’ ένα ενιαίο σύνολο πρόζα, εκφραστικό τραγούδι, χορό και σπουδαία μουσική. Αιτιολογώντας και δυναμόνοντας την αγάπη μας για το μιούζικαλ, που τελευταία ανεβαίνει στις προτιμήσεις μας, αφού έχουμε ηθοποιούς που το στηρίζουν με τα προσόντα τους.

Ταυτότητα παράστασης

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου, σκηνοθεσία – μετάφραση: Πάρις Μέξης – Γιώργος Πέτρου, σκηνικά – κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη, χορογραφίες: John Todd, φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος, μουσική προετοιμασία – διδασκαλία χορωδίας – πιάνο: Δημήτρης Γιάκας, βοηθός μαέστρος και μουσική προετοιμασία: Νίκος Λαάρης, βοηθός σκηνοθέτη: Γιωργίνα Γερμανού. Ερμηνεύουν: Ειρήνη Καράγιαννη, Χάρης Ανδριανός, Νάντια Κοντογεώργη, Ιάσονας Μανδυλάς, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Δημήτρης Ναλμπάντης, Κώστας Βουτσάς, Χάρης Ρώμας, Γιάννης Φίλιας, Μιχάλης Ψύρρας, Κωνσταντίνα Τσιριμώνα, Αποστόλης Ψυχράμης. Επίσης, ένα φωνητικό σύνολο που αποτελείται από τους διακεκριμένους λυρικούς καλλιτέχνες: Ελένη Σταμίδου, Αναστασία Κότσαλη, Βάγια Κωφού, Λητώ Μεσσήνη, Πένυ Δεληγιάννη, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Κώστα Ζαμπούνη, Βαγγέλη Αγγελάκη, Τίμο Σιρλατζή, Γιάννη Φίλια, Σωτήρη Τριάντη, Μιχάλη Ψύρρα. Χορεύουν: Μιμή Αντωνάκη, Αυγή Παναγιωτοπούλου, Seth Belliston, Μιχάλης Κριεμπάρδης.