Αν μας ζητούσαν μία παιδική, γευστική μας μνήμη αυτή θα ήταν σίγουρα ένα αφράτο και πλούσιο σε γέμιση πεϊνιρλί. Κάπως έτσι, λοιπόν, αναζητήσαμε τα καλύτερα της πόλης για να συγκρίνουμε τις γεύσεις τους με εκείνες που είχαμε κρατήσει στο μυαλό μας. Ακαταμάχητα και σίγουρα απολαυστικά, τα πεϊνιρλί που ακολουθούν θα ξυπνήσουν και σε εσάς μνήμες από τα παλιά, ταξιδεύοντάς σας πίσω στο χρόνο. Για τους λάτρεις της παράδοσης

Ελευθεριάδης

eleftheriadis_2_edited Ο φημισμένος Ελευθεριάδης στη Δροσιά, ψήνει στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο σε καθημερινή βάση αφράτο πεϊνιρλί σε διάφορες εκδοχές και σας καλεί να το δοκιμάσετε για να το συμπεριλάβετι κι εσείς -όπως συμβαίνει με όλους όσοι το επισκέπτονται0 στα κορυφαία της Αθήνας. Σε ποικίλες παραλλαγές, με αυγό και κασέρι, κασέρι και φρέσκο βούτυρο, κασέρι, ζαμπόν, μπέικον, κιμά λουκάνικο και αυγό, κασέρι, παστουρμά, σουτζούκι και αυγό κ.α. η επιλογή σας θα είναι σίγουρα δύσκολη. Εκτός από πεϊνιρλί στον κατάλογό του θα βρείτε καλτσόνε, πίτσες, φουρνοπατάτες, σκορδόψωμα, ομελέτες κ.α. Πληροφορίες Σολωμού 26, Δροσιά, τηλ. 210 6229003

Πεϊνιρλί Ιωνίας

kentriki_Ionias_edited Για πεϊνιρλί στο κέντρο της Αθήνας ένας είναι ο προορισμός: Πεϊνιρλί Ιωνίας. Στην περιοχή της Πανόρμου, πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία αναφοράς των λάτρεών του. Σωστά ψημένο σε ξυλόφουρνο το ζυμάρι του γεμίζεται με διάφορες γεύσεις για να προσφέρει ένα άκρως απολαυστικό και χορταστικό σνακ. Με τυρί και ένα μόνο υλικό (παστουρμάς, κιμά, ζαμπόν, μπέικον), για χορτοφάγους μόνο με λαχανικά ή σπέσιαλ (με τυρί, ζαμπόν ή μπέικον, μανιτάρια, ντομάτα, πιπεριά), ξεχωρίζει για τις γενναίες μερίδες του αλλά και τα πλούσια υλικά που καλύπτουν την ζύμη του. Μάλιστα, εδώ σας ρωτάνε αν το προτιμάτε με βούτυρο ή χωρίς. Πληροφορίες Πανόρμου 3, τηλ. 210 6462854

Τεχλικίδης- Πευκάκια

techlikidis_edited Η μυστική συνταγή του πεϊνιρλί Τεχλικίδης στη Δροσιά, μας γυρίζει πίσω στο χρόνο στο 1936 όταν ο παππούς Τεχλικίδης την έφερε από τον Πόντο. Οι φανατικοί οπαδοί του το επιλέγουν για την αφράτη ζύμη του, καθώς και για τους διάφορους γευστικούς συνδυασμούς του. Με κιμά, σουτζούκι, παστουρμά ή αυγό, όπως και να το προτιμήσετε θα συνειδητοποιήσετε ότι ένα δεν είναι ποτέ αρκετό. Στον κατάλογό του θα βρείτε, επίσης, ποντιακούς παραδοσιακούς μεζέδες καθώς και προτάσεις της ελληνικής κουζίνας. Πληροφορίες Αργοναυτών Κομνηνών 13, Δροσιά, τηλ. 210 6229002, www.techlikidispeukakia.gr

Μπαρμπα Σταύρος

Με περισσότερα από 70 χρόνια πείρας στο αντικείμενο, ο Μπαρμπα Σταύρος έχει ταυτίσει το όνομά του με το πεϊνιρλί του, ενώ αποτελεί και γευστικό σημείο αναφοράς για την Δραπετσώνα. Βασισμένο στην αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή του παππού Σαββουλίδη, οι συνεχιστές της παράδοσης διατηρούν το μεράκι και την αγάπη του προαναφερθέντος, κρατώντας αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου τη συνταγή της επιτυχίας του. Με κασέρι και βούτυρο, διπλό κασέρι, κασέρι και λουκάνικο, κασέρι και παστουρμά, κασέρι και σουτζούκι είναι κάποιες από τις επιλογές που έχετε. Το πιο “δυνατό”, ωστόσο, πεϊνιρλί δεν είναι άλλο από το ομώνυμο με το μαγαζί Σπέσιαλ μπαρμπα- Σταύρος με τυρί, ζαμπόν, μπέικον, αυγό, λουκάνικο και κιμά για… δυνατούς καλοφαγάδες! Το βούτυρο, το οποίο λιώνει μπροστά στα μάτια σας, προστίθεται πάντα στο τέλος. Πληροφορίες Ελευθερίου Βενιζέλου 70 & Σωκράτους, Δραπετσώνα, τηλ. 210 4610962

Πεϊνιρλί

Στη Νέα Ιωνία συναντάμε το Πεϊνιρλί, ένα εργαστήριο ζύμης που μετατράπηκε σε σημείο αναφοράς για το πεϊνιρλί του. Αρχικά, πουλούσε μόνο πίτες για σουβλάκια και πεϊνιρλί σκέτο για παρασκευή στο σπίτι. Με το πέρασμα, ωστόσο, του χρόνου οι πελάτες ζητούσαν ένα σνακ για το χέρι και έτσι σιγά σιγά εξαπλώθηκε η φήμη του. Η αφράτη και πεντανόστιμη ζύμη του ψήνεται στον ξυλόφουρνο, ενώ η γέμισή του προέρχεται από φρέσκα υλικά. Με τυρί και κιμά (ελαφρώς πικάντικο) και με τυρί και μπείκον στις επιλογές που πρέπει να δοκιμάσετε. Με το που παραγγείλετε το αλείφουν με λιωμένο βούτυρο για μια ολοκληρωμένη γευστική απόλαυση. Πληροφορίες Ραμνούντος 86, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2790771

Στην πιο μοντέρνα εκδοχή τους

Lulu’s Bakery & Deli

Γουστόζικο bakery & deli στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, στην Πλάκα. Το Lulu’s Bakery & Deli είναι ένας προσεγμένος χώρος επί της πολυσύχναστης Τριποδών, ιδανική επιλογή για break και snack καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Διαθέτει μια μεγάλη γκάμα ελληνικών, παραδοσιακών γεύσεων με ένα πιο μοντέρνο twist, παρασκευασμένων όλων χειροποίητα στο χώρο. Από τις προτάσεις του θα ξεχωρίσετε σίγουρα το φημισμένο πεϊνιρλί (σε διαφορές παραλλαγές). Πληροφορίες Τριπόδων 34, Πλάκα, τηλ. 210 3222852, fb page: Lulu’s Bakery & Deli

Feyrouz

Από τα πιο φημισμένα street food στο κέντρο της πόλης για γεύσεις που σε ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή. Ο λόγος για το Feyrouz, που φέρει το όνομα της ιδιοκτήτριας και μαγείρισσάς του, η οποία ετοιμάζει καθημερινά χειροποίητα, οικογενειακά εδέσματα για να σε κάνει να νιώσεις σαν στο σπίτι σου… κάπου στην Ανατολή. Αν και σημείο αναφοράς του δεν είναι άλλο από το λαχματζούν με τη λεπτή, χαρακτηριστική πιτούλα με μοσχαρίσιο κιμά, κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένα μυρωδικά, στο μενού του βρίσκουμε επίσης άκρως λαχταριστά πεϊνιρλί, σε διάφορες ενδιαφέρουσες και όχι τόσο αναμενόμενες γεύσεις. Πληροφορίες Καρόρη 23 & Αιόλου, Αθήνα, τηλ. 2130 318060, feyrouz.gr, fb page: Feyrouz