Συνδυάζοντας με έναν τρόπο μοναδικό το χθες με το σήμερα, την αίγλη και την αρχοντιά του παρελθόντος με τις σύγχρονες υπηρεσίες, τη ρομαντική ατμόσφαιρα και την προσεγμένη διακόσμηση με το cozy περιβάλλον, τα καθιερωμένα στέκια της Αθήνας που φιλοξενούνται σε παλιά νεοκλασικά μετατρέπονται σε μοναδική εμπειρία διασκέδασης. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Ξεχωρίσαμε δέκα από αυτά, τα οποία μας εντυπωσίασαν τόσο με την εξωτερική τους όψη, όσο και με τους εσωτερικούς τους χώρους.

Osterman

osterman_newsbeast Το διατηρητέο νεοκλασικό στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, που κατά τη διάρκεια του παρελθόντος φιλοξενούσε ένα παλιό υφασματάδικο, μετατράπηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή bar restaurants της πόλης. Ο λόγος για το Osterman, με ατμόσφαιρα αντίστοιχων μαγαζιών μεγάλων, ευρωπαϊκών μητροπόλεων. Ό,τι στοιχείο είχε μείνει από την προηγούμενη χρήση του αξιοποιήθηκε –τα ράφια του μετατράπηκαν σε τραπέζια, ενώ ο μεγάλος πάγκος όπου κοβόντουσαν τα υφάσματα σε ένα μεγάλο μοναστηριακού τύπου– έτσι ώστε να δημιουργηθεί αυτός ο μοναδικός χώρος, με το εντυπωσιακό ζωγραφισμένο ταβάνι, τα ασπρόμαυρα πλακάκια και τις διακοσμητικές λεπτομέρειες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Μάθε περισσότερα για το Osterman εδώ.

The Dalliance House

dalliance Το The Dalliance στεγάζεται σε ένα από τα ομορφότερα αρχοντικά του 1890 που έχουν απομείνει στην Κηφισιά και εντυπωσιάζει εξωτερικά με την επιβλητικότητα, το ρομαντισμό και την αρχοντιά μιας άλλης εποχής. Ο χώρος κατορθώνει –και στους δύο ορόφους– να παντρέψει το μοντέρνο με το παραδοσιακό με μεγάλη μαεστρία, ενώ είναι διαχωρισμένος με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να επιλέξει κάποια από τις γωνιές του που έχουν τη δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα, η οποία ωστόσο εντάσσεται σε ένα ενιαίο σύνολο. Μάθε περισσότερα για το The Dalliance House εδώ.

Belle Amie

belle amie_newsbeast Το νεοκλασικό κτήριο των αρχών του περασμένου αιώνα στον Πειραιά (πίσω από τη Μαρίνα Ζέας), εκεί όπου κάποτε τραγουδούσε ο σερ-Μπιθί (κατά κόσμον Γρηγόρης Μπιθικώτσης), ανακαινίστηκε πλήρως και δημιουργήθηκε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, άξιο της ιστορίας του χώρου όπου φιλοξενείται, που ακούει στο όνομα Belle Amie. Σε ό,τι αφορά στη διακόσμηση, είναι εμφανής η επιρροή της ιστορίας και του νοσταλγικού αρώματός της, με στοιχεία όπως τα βιεννέζικα έπιπλα, οι μαρμάρινες κολόνες, οι αυθεντικές απλίκες και το παλιό πλακάκι στο πάτωμα να μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Ενημερώσου για το Belle Amie εδώ.

The Clumsies

The Clumsies_newsbeast Το The Clumsies, στην οδό Πραξιτέλους, φιλοξενείται σε ένα επιβλητικό διατηρητέο κτήριο και φέρει αρώματα και μνήμες «παλιάς καλής Αθήνας». Από το 1900 και μέχρι πρόσφατα, το οινομαγειρείο «Δωρίς» έγραψε τη δική του ιστορία εδώ και αποτέλεσε γευστικό «σπίτι» των μυημένων Αθηναίων, κάτι που ως φιλοσοφία και διάθεση φιλοξενίας ακολουθούν και οι «The Clumsies». Μάθε περισσότερα για τη φιλοσοφία του The Clumsies εδώ.

Μέντα

menta_kentriki_newsbeast Σε ένα παλιό πέτρινο κτίριο του 19ου αι. στην Αγίων Θεοδώρων στην Κηφισιά, εκεί όπου περνούσε τα καλοκαίρια του ο Άγγελος Σικελιανός, σήμερα στεγάζεται το κουκλίστικο cafe- bar Μέντα. Διατηρώντας τη διαρρύθμιση και την οικεία ατμόσφαιρα που εκπέμπει ένα σπιτικό, με μία πανέμορφη αυλή με κήπο και λουλούδια, αποτελεί σταθερή αξία το πρωί για καφεδάκι και αργότερα για lunch break, ενώ όταν σουρουπώσει –ιδίως το χειμώνα– ένα ποτήρι ζεστό κρασί Gluhwein, με μπαχαρικά και μέλι είναι ό,τι πρέπει. Δες γιατί η Μέντα θα γίνει αγαπημένο σου στέκι εδώ.

7 Food Sins

7 food sins_newsbeast Η νέα gastropub της Πλάκας φιλοξενείται στο χαρακτηριστικό, πανέμορφο νεοκλασικό στην Πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας, σε μία από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Αθήνας. Ο εσωτερικός χώρος του διαιρείται σε δύο ορόφους, ενώ διαθέτει και έναν εξωτερικό κουκλίστικο που είναι ό,τι πρέπει για τις ηλιόλουστες μέρες του χρόνου. Δες γιατί θα μετατρέψεις το 7 Food Sins σε σημείο αναφοράς εδώ.

Αθηναίων Πολιτεία

athinaiwn politeia_newsbeast Το υπέροχο νεοκλασικό, διατηρητέο κτήριο, όπου στεγάζεται το Αθηναίων Πολιτεία κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης στον κεντρικό πεζόδρομο του Θησείου, χρονολογείται από το 1908 και αρχικά λειτούργησε ως μεγαλομπακάλικο. Ανακαινισμένο, με σεβασμό στην ιστορικότητα και την παράδοση, το Αθηναίων Πολιτεία αποτελεί πλέον σημείο συνάντησης τόσο των ντόπιων, αμετανόητων λάτρεων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας όσο και των επισκεπτών του. Πάρε μια γεύση από το Αθηναίων Πολιτεία εδώ.

The Underdog

underdog_newsbeast Επιβλητικό, εντυπωσιακό με ιστορία και εξαιρετική ομορφιά, το κτήριο όπου στεγάζεται το The Underdog στον ζωντανό πεζόδρομο της Ηρακλειδών στο Θησείο, θα σου κεντρίσει σίγουρα το ενδιαφέρον για να εισέλθεις και στο εσωτερικό του. Μια μικροσκοπική σκάλα θα σε οδηγήσει στον πολυεπίπεδο συνολικά 350 τ.μ. χώρο του, με την ευχάριστη ατμόσφαιρα και το άκρως φιλικό περιβάλλον. Στα highlights το εκπληκτικό αίθριο. Στα βασικά χαρακτηριστικά του Underdog οι φρεσκοκαβουρδισμένες, ποικιλίες καφέ –διαθέτει ξεχωριστό πόστο–, τα εξαιρετικά cocktails και η μεγάλη ποικιλία σε επιλεγμένες μπύρες. Info Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα- Πέμπτη: 08.30-00.00, Παρασκευή: 09.00-01.00, Σάββατο: 09.00-02.00, Κυριακή: 09.00-00.00 Ηρακλειδών 8, Αθήνα Τηλ. 2130 365393

Balthazar

balthazar_newsbeast Αδιαμφισβήτητα κρατάει τα ηνία του πιο εντυπωσιακού νεοκλασικού της πόλης που μετατράπηκε σε bar- restaurant. Και όχι το οποιοδήποτε bar- restaurant, αλλά το Balthazar. Για να εισέλθεις στον χώρο του «Μάγου» η –κατά κοινή ομολογία– επιβλητική σκάλα του, σε βάζει σε mood για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο εσωτερικό του. Ψηλοτάβανο, classy, με αρχοντική ατμόσφαιρα και προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια διεκδικεί επάξια μια θέση στα αγαπημένα σου στέκια. Στα συν ο πανέμορφος κήπος του, ίσως ο ωραιότερος του αθηναϊκού κέντρου. Στα της κουζίνας, οι γευστικές δημιουργίες του Χριστόφορου Πέσκια ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς, την ώρα που τα γλυκά του Διονύση Αλέρτα κλείνουν το δείπνο με τον πιο απολαυστικό τρόπο. Εξαιρετικά και τα cocktails του. Ενημερώσου για το μοναδικό Balthazar εδώ.

Κύριος Χου

kyrios xou_newsbeast Σε ένα νεοκλασικό του 1933 στην περιοχή των Άνω Πετραλώνων συναντάται ο Κύριος Χου. Εναρμονισμένος απόλυτα με τη γραφική γειτονιά των Άνω Πετραλώνων, έχει διατηρήσει ανέπαφα κάποια στοιχεία της παλιάς μονοκατοικίας –το παλιό χαρακτηριστικό πλακάκι και την θεσπέσια αυλή– όπου φιλοξενείται και αποτελεί cozy νεανικό στέκι, ιδανική επιλογή για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Μάθε τα πάντα για τον Κύριο Χου εδώ.