Η περιπλάνηση στα μονοπάτια της τέχνης συνεχίζεται για μια ακόμη χρονιά στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ), με τους θεατές να ανακαλύπτουν τους πολύτιμους θησαυρούς της μέσα από περίπου 200 εμπειρίες πολιτισμού.

Την καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018, πάνω από 1.000 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα φιλοξενηθούν στις σκηνές του Μεγάρου, για να παρουσιάσουν συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου και χορού, ειδικά αφιερώματα, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα και διαλέξεις, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Με την κλασική μουσική και τους πρωταγωνιστές της στον πυρήνα του καλλιτεχνικού προσανατολισμού και με τις άλλες μορφές τέχνης να κινούνται σε τροχιά γύρω του, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προβάλλει φέτος σημαντικά ορχηστρικά σύνολα» αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΑ, Μίλτος Λογιάδης.

Την αρχή κάνει η Ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ, υπό τον διάσημο Ρενέ Γιάκομπς, με τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης σοπράνο και ιδιαίτερα αγαπητής στη χώρα μας Μάρλις Πέτερσεν, τον Οκτώβριο, ενώ η φετινή σεζόν θα κλείσει τον προσεχή Ιούλιο με τη Συμφωνική Σιμόν Μπολίβαρ από τη Βενεζουέλα και τον σούπερ σταρ του πόντιουμ Γκουστάβο Ντουνταμέλ.

Στα διάσημα ορχηστρικά σύνολα που θα εμφανιστούν εφέτος συμπεριλαμβάνονται επίσης, η Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας , με τον Μίκο Φρανκ στο πόντιουμ και σολίστ τους πιανίστες Κάτια Μπουνιατισβίλι και Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη, η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, υπό τον Ιβάν Φίσερ (παλαιό γνώριμο του ελληνικού κοινού) και σολίστ τον πιανίστα Ράντου Λούπου, η Συμφωνική της Πράγας, υπό τον Πετρ Αλτρίχτερ και οι Μουσικοί του Λούβρου, υπό τον Μαρκ Μινκοφσκί.

Ο κύκλος «Χορός στο Μέγαρο» υποδέχεται εμβληματικούς χορογράφους του καιρού μας, όπως η Σάσα Βαλτς που έρχεται στο Μέγαρο με την ομάδα της για να παρουσιάσει τη νέα πολυαναμενόμενη χορογραφία της με τίτλο «Creation» (23 & 24/3/2018).

Εκφραστές του σύγχρονου χορού, οι Pilobolus -το νεοϋορκέζικο συγκρότημα χορευτών με τα λαστιχένια κορμιά, εξερευνούν τον ονειρικό κόσμο των χρωμάτων και του σκοταδιού μέσα από την παράσταση «Shadowland»( 13-17/12), ενώ ο «τσάρος» του ρωσικού μπαλέτου Γιούρι Γκριγκορόβιτς παρουσιάζει, αυτά τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο, το κοσμαγάπητο παραμύθι του «Καρυοθραύστη» με οδηγό την αριστουργηματική μουσική του Τσαϊκόφσκι και ιδανικούς ερμηνευτές τους σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι και τους χορευτές του Grigorovich Ballet Theatre of Russia (20-30/12/2017).

Φέτος, στους οικείους χώρους του Μεγάρου προστίθεται ένας νέος χώρος δημιουργίας και έκφρασης. Το Β΄ Υποσκήνιο της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό μέσα από τον νέο κύκλο «Μegaron Underground» που συγκεντρώνει στο πρόγραμμά του παραστάσεις χορού και θεάτρου, συναυλίες τζαζ, βραδιές μουσικού αυτοσχεδιασμού, αλλά και πειραγμένου ρεμπέτικου με μπαρόκ αποκλίσεις. Τη νέα σκηνή του Μεγάρου εγκαινιάζει ο Ευριπίδης Λασκαρίδης με την ομάδα του OSMOSIS που παρουσιάζουν το έργο «Τιτάνες» σε δική του σκηνοθεσία, χορογραφία και σκηνογραφία (23, 24 & 25/11/2017), το οποίο ανέβηκε αυτό το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Η κρυφή γοητεία μιας άλλης ματιάς -«With a twist»- γίνεται ο τίτλος του δεύτερου καινούργιου κύκλου που έρχεται να εμπλουτίσει τον φετινό προγραμματισμό ανανεώνοντας την «κλασική» μουσική. Ένας κύκλος που εξελίσσεται μέσα από απροσδόκητους συνδυασμούς-συνομιλίες των διαφορετικών της ειδών: προκλασική και ηλεκτρονική μουσική, ρεμπέτικο με μπαρόκ όργανα, σύγχρονη μουσική δημιουργία με όργανα αναγεννησιακά αλλά και παραδοσιακά, όπερα με τους μουσικούς να «συνομιλούν» με την εικόνα του βίντεο, παραδοσιακή μουσική σε διάλογο με όργανα της απόλυτης κλασικής φόρμας του κουαρτέτου εγχόρδων.

Στις νέες αφίξεις της σεζόν συμπεριλαμβάνονται ο κύκλος «Vive la France» ο οποίος αποτίνει φόρο τιμής στις συνάφειες ανάμεσα στη Γαλλία και στην Ελλάδα, οι «Μουσικές του Μεσοπολέμου», τα «Μουσικά Πορτρέτα», το «Αφιέρωμα στη Ρένα Κυριακού» και οι κύκλοι «Για τσέλα και γκάμπες» και «Για ξύλινα και πνευστά», ενώ συνεχίζονται το αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα και οι «Ανοιχτές Πλατφόρμες» (στο πλαίσιο του κύκλου «Γέφυρες») που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία πέρυσι.

Με βαθιά πίστη στην παιδευτική αξία της μουσικής, το Μέγαρο συνεχίζει τα προγράμματα εκδηλώσεων και δράσεων που απευθύνονται στο παιδικό και νεανικό κοινό, όπως ο κύκλος των κυριακάτικων πρωινών συναυλιών, τα masterclasses «Παλαιάς Μουσικής» και σύγχρονου χορού-μουσικής σύνθεσης, οι διαγωνισμοί σύνθεσης και εικαστικής δημιουργίας με μουσικό θέμα, τα εργαστήρια νέων συνθετών, κινούμενης εικόνας κ.ά.