Με τέσσερα σημαντικά αφιερώματα ξεκινάει το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, μια διοργάνωση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, από τις 12 έως τις 26 Νοεμβρίου.

Το αφιέρωμα στο «τρομερό παιδί» του γαλλικού κινηματογράφου Λεός Καράξ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία του, το αφιέρωμα στον σύγχρονο Αμερικανικό Πειραματικό Κινηματογράφο, με την παρουσία δύο σημαντικών και βραβευμένων σκηνοθετών της Άμπιγκεϊλ Τσάιλντ και της Τζούλι Τέιλεν, το αφιέρωμα στον Γερμανικό κινηματογράφο, με τέσσερεις σκηνοθέτες της νέας γενιάς και το τρίπτυχο αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο, όπου ο Γιάννης Οικονομίδης θα παρουσιάσει τις ταινίες του, θα προβληθεί το σύνολο του έργου της Φρίντας Λιάππα και στα «Μπλουζ της Μεταπολίτευσης», οι σκηνοθέτες Βασίλης Βαφέας, Δημήτρης Μακρής, Νίκος Περάκης, Χριστόφορος Χριστοφής και Περικλής Χούρσογλου θα παρουσιάσουν μια ταινία τους, αποτελούν τις ξεχωριστές προτάσεις του φετινού φεστιβάλ.

Επίσης έργα σημαντικών σκηνοθετών φιλοξενούνται στα δύο τμήματα του Φεστιβάλ, το Διεθνές Διαγωνιστικό και τα Κινηματογραφικά Μέτωπα. Ξεχωρίζουν ο Πέντρο Κόστα και ο Κρις Γκουντ, που θα παρευρεθεί στο Φεστιβάλ, ενώ στα Κινηματογραφικά Μέτωπα θα υποδεχθούμε τον Άριαν Kάγκανοφ, σημαντικό εικαστικό και σκηνοθέτη από τη Νότια Αφρική και την Ελληνίδα Μαρία Κουρκούτα.

Στις ειδικές προβολές ξεχωρίζουν τα βραβευμένα: «Απ’ ό,τι ήταν πριν» του Λαβ Ντίαζ και «Ιρανός» του Μεχράν Ταμαντόν. Στο πλαίσιο της γυναικείας δημιουργικότητας, θα προβληθεί ένα work in progress της Βουβούλας Σκούρα και μία ταινία της Τζένης Μαρκέτου.

Ως ταινίες έναρξης και λήξης θα προβληθούν οι εμβληματικές ταινίες «Επαναστάτης χωρίς αιτία» του Νίκολας Ρέι και το «Χρώμα του ροδιού» του Σεργκέι Παρατζάνοφ.

Η διευθύντρια του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου και γενική γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης Ελλάδος, Μαρία Κομνηνού, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του προγράμματος, είπε, ότι η Ταινιοθήκη δέχτηκε πρόταση συνεργασίας από το μεγαλύτερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στη Γαλλία και στην επόμενή του έκδοση, το Μάρτιο, θα υπάρχει αφιέρωμα στα ντοκιμαντέρ που συντηρούνται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και τόνισε ότι «η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού «τείνει ευήκοον ους» στα θέμα που μας απασχολούν και αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο νόμου που αναγνωρίζει το Ιδρυμα της Ταινιοθήκης ως το μοναδικό φορέα –θεσμό για τη διαφύλαξη της φιλμικής κληρονομιάς».

To 8o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.