Μ’ έναν… «Λευκό Θεό» (στην ταινία που θα προβληθεί στην τελετή έναρξης πρωταγωνιστεί μια… 13χρονη που επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ενηλίκων αλλά και… 200 σκυλιά που επαναστατούν ενάντια στον κόσμο των ανθρώπων αλλά και των εκάστοτε ισχυρών…) αρχίζει απόψε την 55η διοργάνωσή του στο «Ολύμπιον»
της πλατείας Αριστοτέλους το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ).

«Αντιλαμβάνεται ο θεατής τη μεταφορά για όλες τις μειονότητες ή όλους τους φτωχούς ανθρώπους που υποφέρουν κάτω από ζυγούς» υπογραμμίζει ο 39χρονος Ούγγρος σκηνοθέτης της βραβευμένης ήδη ταινίας έναρξης (θα βγει στις ελληνικές αίθουσες τον ερχόμενο Δεκέμβριο), Κορνέλ Μουντρούκτσο, που δεν θα είναι τελικά παρών στην αποψινή προβολή και τελετή έναρξης του Φεστιβάλ.

Παρών αντίθετα, είναι ήδη στη Θεσσαλονίκη, ο Σέρβος Ζέλμιρ Ζίλνικ (το Φεστιβάλ έχει προγραμματίσει αφιέρωμα στο έργο του ιδιαίτερου δημιουργού το οποίο «καταγράφει» με λοξή ματιά τη νεώτερη ιστορία των Βαλκανίων, και της μετασοβιετικής εποχής). Οι 13 ταινίες του αφιερώματος στο έργο του θα προβάλλονται καθημερινά στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του Φεστιβάλ.

Το παρών στο Φεστιβάλ αναμένεται να δώσουν από τις επόμενες μέρες (έχουν προγραμματισθεί αφιερώματα στο έργο τους ) θα είναι επίσης: η Γερμανίδα Χάνα Σιγκούλα (η 71χρονη πλέον μούσα της δεκαετίας του ’70 του ανατρεπτικού Ρ.Β.Φασμπίντερ), ο νεαρός Ιρανικής καταγωγής Αμερικανός (απομυθοποιητής του αμερικάνικου ονείρου) Ραμίν Μπαχρανί, και ο Σουηδός σουρεαλιστής του σινεμά και της ανθρώπινης ύπαρξης Ρόι Άντερσον.

Κοινό στοιχείο – σαν αόρατο συνδετικό νήμα – των σεναρίων που διαμορφώνουν τις 150 ταινίες οι οποίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ – είναι πλέον το άτομο, ο «ένας» (ως μονάδα «πάσχουσα» που παλεύει για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς του) στις σύγχρονες κοινωνίες υπό, «μετάλλαξη».

Με προϋπολογισμό μικρότερο από κάθε άλλη προηγούμενη διοργάνωση (δεν ξεπερνά τις 700.000 ευρώ -ποσό που συγκεντρώνεται από χορηγίες ιδιωτών, του ΥΠΠΟ, της ΝΕΡΙΤ κ.α.) «το Φεστιβάλ επιμένει, και έχει ήδη κατακτήσει μια από τις σημαντικότερες θέσεις διεθνώς και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια» όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο καλλιτεχνικός του διευθυντής κ. Δημήτρης Εϊπίδης.

Συνολικά στη φετινή δεκαήμερη διοργάνωση θα προβληθούν 150 ταινίες από τις οποίες: οι 14 στο επίσημο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, 36 ελληνικές ταινίες (στο πλαίσιο του αφιερώματος στα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου που τιμώνται φέτος) και οι υπόλοιπες στο πλαίσιο των αφιερωμάτων στους δημιουργούς, στα τμήματα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», «Ματιές στα Βαλκάνια», στη «Νεανική οθόνη» (για μαθητές), αλλά και στις «ειδικές προβολές», στο 10ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και στο τμήμα Agora Works in Progress.

Στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ προγραμματίστηκαν επίσης δύο άκρως ενδιαφέροντα Masterclasses από δυο δημιουργούς του σινεμά: Τον 72χρονο Σέρβο Ζέλμιρ Ζίλνικ και τον 39χρονο Ιρανο-Αμερικανό Ραμίν Μπαχρανί (τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Νοεμβρίου αντίστοιχα).
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 55ου ΦΚΘ θα πραγματοποιηθεί επίσης την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 η συναυλία «Μουσικές Επαφές Τρίτου Τύπου», με έργα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για μια διοργάνωση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.

Την πενταμελή κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ απαρτίζουν οι: Γκετς Σπίλμαν (ο αυστριακός σκηνοθέτης – ως πρόεδρος της επιτροπής) και οι: Ράσα Σαλτί, προγραμματίστρια Φεστιβάλ, Μίρολιουμπ Βούτσκοβιτς, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων και προώθησης του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας, Γιοάνα Λαπίνσκα, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ «New Horizons» της Πολωνίας και Θανάσης Καραθάνος, παραγωγός.

Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην ιστορική έδρα του θεσμού -τους κινηματογράφους «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας» της πλατείας Αριστοτέλους και στις αίθουσες του Λιμανιού.