Στη διάρκεια του 67ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών, και συγκεκριμένα στις 19 Μαΐου, θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας (CNC). Η συμφωνία φέρνει διεθνείς συμπαραγωγές μέσω της θέσπισης διμερούς Ταμείου υποστήριξης ελληνογαλλικών κινηματογραφικών έργων.

Η διάρκεια λειτουργίας του Ταμείου θα είναι τριετής με στόχο την ενίσχυση διεθνών συμπαραγωγών μεταξύ των επαγγελματιών του ελληνικού και του γαλλικού κινηματογράφου.

Η ενίσχυση αφορά σε μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, και για την πραγματοποίησή τους μία τουλάχιστον εταιρεία παραγωγής πρέπει να είναι εγκατεστημένη στη Γαλλία και μια στην Ελλάδα. Για το έτος 2014, το συνολικό κονδύλι του Ταμείου καθορίζεται στο ποσό του 1.000.000 ευρώ, εκ του οποίου το 80% προέρχεται από το CNC και το 20% από το EKK.

«Η συμφωνία που επικυρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας, εγκαινιάζει ακόμα ένα ταξίδι του ελληνικού κινηματογράφου και κατ’ επέκταση του σύγχρονου πολιτισμού μας», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό διευθυντή του ΕΚΚ Γρηγόρη Καραντινάκη, κατά την οποία συζήτησαν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των φορέων των δύο χωρών.