Οι ψυχολόγοι λένε, ότι όταν ένα ζευγάρι βλέπει μαζί ρομαντικές ταινίες, μειώνονται οι πιθανότητες να πάρει διαζύγιο.

Φυσικά, δε χρειάζεται να τις δείτε όλες μαζεμένες για να γιορτάσετε τον Άγιο Βαλεντίνο… υπάρχουν κι άλλα πράγματα που βοηθούν μια σχέση να κρατηθεί ζωντανή (ο νοών νοείτω)!

Και φυσικά δεν γνωρίζουμε αν, όντως, αυτό που υποστηρίζουν οι ειδικοί επαληθεύεται σε όλες τις περιπτώσεις… ωστόσο αν θέλετε να έχετε μια «πρόχειρη λίστα» με μερικές από τις πιο ρομαντικές ταινίες της μεγάλης οθόνης, ρίξτε μια ματιά παρακάτω:

1. Notorious



Ίσως από τις πιο ρομαντικές ταινίες του Χίτσκοκ με τον Cary Grant και την Ingrid Bergman να υποδύεται την κόρη ενός Ναζί, εγκληματία πολέμου. Οι δυο τους ερωτεύονται κι εκείνος την πείθει να κατασκοπεύσει τους Γερμανούς οικείους της που τώρα ζουν στη Βραζιλία. Η ίδια παντρεύεται έναν, ενώ είναι ακόμη ερωτευμένη με τον Grant. Η σκηνή που φιλιούνται, χωρίζουν, μετά ξαναφιλιούνται κ.ο.κ. είχε γυριστεί με τέτοιο τρόπο που να ανεβάζει τα θερμόμετρα της εποχής… στα ύψη!

2. Dr. Zhivago



Ο Yuri Zhivago (Omar Sharif) και η Lara (Julie Christie) είναι και οι δύο δυστυχισμένοι μέσα στους γάμους τους, όταν ερωτεύονται ο ένας τον άλλον τρελά. Οι σκηνές που τους δείχνουν να ξεκλέβουν λίγο χρόνο, για να περάσουν λίγο χρόνο μαζί σε μια απομονωμένη παράγκα μέσα στα χιόνια, όπου της γράφει ερωτικά ποιήματα… ραγίζουν και τις πιο «σκληρές» καρδιές.

3. An Affair to Remember



Ο Νικ Φεράντε (Cary Grant) και μια τραγουδίστρια σε νυχτερινό κέντρο, η Τέρι Μακ Κέι (Deborah Kerr) γνωρίζονται σε ένα πλοίο με προορισμό την Αμερική κι ερωτεύονται, παρόλο που και οι δυο τους είναι ήδη αρραβωνιασμένοι. Πριν φτάσουν στις υπόσχονται ο ένας στον άλλο να συναντηθούν ξανά μετά από έξι μήνες στην οροφή του Empire State Building. Οι μήνες περνούν κι η μέρα της συνάντησης φτάνει, αλλά ένα ατύχημα που έχει η Τέρι στο δρόμο εμποδίζει τη συνάντησή τους. Εκείνος πιστεύει ότι τον εγκατέλειψε, όμως τελικά ανακαλύπτει τι πραγματικά έχει συμβεί…

4. A Place in the Sun



Μερικές από τις καλύτερες ρομαντικές, ερωτικές ταινίες είναι αυτές για τους έρωτες που δεν εκπληρώνονται ποτέ. Όπως αυτός του Montgomery Clift, για την πάμπλουτη νεαρή (Elizabeth Taylor), ο οποίος δε μπορεί να πιστέψει ότι κι εκείνη τον αγαπά.

5. It’s a Wonderful Life



Πρόκειται για μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου, η οποία προβάλλεται συνήθως κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων. Η αγάπη της Mary (Donna Reed) και του George (Jimmy Stewart) συναντά πολλά εμπόδια, όπως τη στιγμή που ανακαλύπτει ότι τα χρήματα που είχαν μαζέψει για το μήνα του μέλιτος κάνουν φτερά… Οι φίλοι του και η γυναίκα του μετατρέπουν ένα παλιό σπίτι σε μια ανέλπιστα ρομαντική σουίτα για τους δυο τους… κι ας στάζει η στέγη από πάνω τους.

6. Say Anything



Ο μονίμως αισιόδοξος Lloyd Dobler (John Cusack) αγωνίζεται να κατακτήσει την καρδιά της Diane Court (Ione Skye), της πιο όμορφης, έξυπνης αλλά κι απρόσιτης μαθήτριας του λυκείου. Όταν αυτή ανταποκριθεί στα συναισθήματα του, όλοι θα μείνουν έκπληκτοι μα περισσότερο απ` όλους ο ίδιος ο Lloyd. Τα πάντα πηγαίνουν μια χαρά μέχρι που ο διαζευγμένος υπερπροστατευτικός πατέρας της Diane ενημερώνεται για το ειδύλλιο και δεν δείχνει καθόλου ευχαριστημένος. Τελικά, θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από τη δύναμη της αγάπης για να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

7. The Last of the Mohicans



Η αγάπη της Cora (Madeleine Stowe) και του Hawkeye (Daniel Day Lewis) μεγαλώνει σιγά σιγά, καθώς εκείνος συνοδεύει την ίδια και την αδερφή της μέσα από την ζούγκλα για να βρουν τον πατέρα τους. Η έλξη που νιώθουν ο ένας για τον άλλον χτίζεται σιγά σιγά, μέχρι που οι δυο τους ξεσπούν σε ένα παθιασμένο φιλί… χωρίς να χρειάζεται να πουν τίποτε άλλο.

8. Sense and Sensibility



Δύο αδερφές – η λογική Elinor (Emma Thompson) και η ορμητική Marianne (Kate Winslet)– ερωτεύονται και γνωρίζουν την απογοήτευση όταν καταλαβαίνουν ότι εκείνος που αγαπούν δε θα γίνει ποτέ δικός τους.

9. 10 Things I Hate About You



Διασκευάζοντας το έργο του Σαίξπηρ «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι», η υπόθεση παρακολουθεί δύο αδελφές αντιμέτωπες με έναν αυστηρό πατέρα. Η μικρή θέλει να βγει, να διασκεδάσει, να ζήσει τη ζωή της, αλλά η μεγάλη μάλλον αδιαφορεί. Ο νεαρός που θέλει να ρίξει την πρώτη, θα πρέπει πρώτα να βρει υποψήφιο για τη δεύτερη.

Ο Heath Ledger στο ρόλο του μυστηριώδους Patrick Verona τραγουδά το «You’re just too good to be true» στην Kat Stratford (Julia Stiles)…

10. Something New



Μια ρομαντική κωμωδία με την Sanaa Lathan στο ρόλο μιας φιλόδοξης επιχειρηματία, η οποία γνωρίζει απόλυτα τι θέλει από έναν άντρα και τον γοητευτικό, χαλαρό κηπουρό Simon Baker. Εκείνη τον ερωτεύεται, παρά τις αντιρρήσεις των φίλων και συγγενών της και η στιγμή που ανακοινώνει σε όλους ότι είναι το άλλο της μισό… θα σας κάνει να αναρωτηθείτε γιατί δεν έχετε αρχίσει ήδη να φιλάτε το δικό σας μισό!