Την αυλαία του ρίχνει σήμερα το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, που διοργάνωσε η Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Μετά από ένα δεκαήμερο πλούσιο σε ανατρεπτικές ταινίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, αφιερώματα σε ξένους και έλληνες δημιουργούς, παράλληλες εκδηλώσεις και μάστερκλας και με το βλέμμα στραμμένο στην έκθεση του πρωτοπόρου σκηνοθέτη και εικαστικού Χαρούν Φαρόκι (εγκαίνια την Τρίτη 29/10 στην ΑΣΚΤ), η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος ”Αφηγηματικά +ΟΧΙ” απένειμε τα βραβεία της.

Στο νεοσύστατο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, συμμετείχαν δέκα ταινίες, εννέα μεγάλου μήκους και μια μικρού μήκους. Η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο την Νικόλ Μπρενέζ (πανεπιστημιακό και θεωρητικό του κινηματογράφου) απένειμε το βραβείο της στην ταινία ”Nana” της Βαλερί Μασαντιάν για ”το συνταρακτικό της παράδειγμα πως στη ζωή δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτα, ούτε καν την εγκατάλειψη ή το θάνατο, και για την εφευρετικότητα της να βγάλει στο φως της ημέρας έναν εφιάλτη, με μαλακά χρώματα.»

Επίσης, μνεία της επιτροπής έλαβαν οι ταινίες:

– You Make Me Feel So Young, του Ζακ Ουάιντραουμπ,«για την κομψότητα, τη λεπτότητα και τη γνώση χειρισμού του κινηματογραφικού μέσου από ένα νέο, πολλά υποσχόμενο σκηνοθέτη».

-Lacrau, του Ζουάου Βλαντίμιρου, «για την επική εικόνα του, τον εξαιρετικό χειρισμό στην κινηματογράφιση της φύσης και το μουσικό παζολινικό μοντάζ του».

-Leviathan των Βερένα Παραβέλ και Λυσιέν Καστέινγκ-Τέιλορ «για τη μέγιστη εφευρετικότητα τους στην περιγραφή ενός πρωτότυπου κινηματογραφικού κόσμου, που μας ταξίδεψε σε μια εκρηκτική, ονειρική εμπειρία».

Την κριτική επιτροπή του 7ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου,συγκρότησαν οι σκηνοθέτριες Στέλλα Θεοδωράκη , Πεννυ Παναγιωτοπούλου, ο διευθυντής φωτογραφίας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος και ο κριτικός κινηματογράφου, Χρήστος Μήτσης.