Ο Τυνήσιος υπουργός Πολιτισμού συνεχάρη τον γαλλοτυνήσιο σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς για την βράβευση της ταινίας του «Η ζωή της Αντέλ» με τον χρυσό Φοίνικα του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών, χωρίς όμως να κάνει κανένα σχόλιο για το ομοφυλοφιλικό πάθος στο οποίο αναφέρεται η ταινία του, το οποίο είναι ένα θέμα-ταμπού στον αραβικό κόσμο.
«Ο υπουργός Πολιτισμού Μέχντι Μαμπρούκ συνεχάρη τον σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς για αυτή τη διεθνή αναγνώριση, ευχόμενος σε αυτόν μεγάλη επιτυχία στον κόσμο του κινηματογράφου», ανακοίνωσε το υπουργείο.
Η ανακοίνωση πάντως δεν αναφέρεται στο θέμα της ταινίας, η οποία εξιστορεί το ομοφυλοφιλικό πάθος ανάμεσα σε δύο γυναίκες, ένα ευαίσθητο θέμα στην αραβική μουσουλμανική κοινωνία.
Το υπουργείο δεν έδωσε επίσης καμία ένδειξη σχετικά με την πιθανή παρουσίαση της ταινίας στις αίθουσες στην Τυνησία, της κυβέρνησης της οποίας ηγούνται οι ισλαμιστές της οργάνωσης Ενάχντα.
Από την επανάσταση τον Ιανουάριο του 2011, αρκετά καλλιτεχνικά έργα, εκθέσεις και φεστιβάλ έχουν γίνει στόχος διαμαρτυριών, μερικές φορές βίαιων, του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος, το οποίο σημειώνει σημαντική αύξηση μετά την πτώση του καθεστώτος του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.
Τον Οκτώβριο, η προβολή της γαλλοϊρανικής ταινίας «Περσέπολις» από το τυνησιακό ιδιωτικό κανάλι Nessma TV είχε πυροδοτήσει τη βίαιη αντίδραση ριζοσπαστών ισλαμιστών.
Ο επικεφαλής του τηλεοπτικού δικτύου καταδικάστηκε σε πρόστιμο για «προσβολή των χρηστών ηθών» καθώς η ταινία περιέχει μια σκηνή όπου εμφανίζεται ο Θεός του οποίου η αναπαράσταση απαγορεύεται από το Ισλάμ.
Παραλαμβάνοντας τον χρυσό Φοίνικα ο Κεσίς αφιέρωσε την ταινία του «σε αυτή την όμορφη νεολαία της Γαλλίας που μου δίδαξε πολλά για το πνεύμα της ελευθερίας», καθώς και σε «μια άλλη νεολαία, της επανάστασης της Τυνησίας, για την φιλοδοξία της να ζει ελεύθερα, και να αγαπά ελεύθερα».
«Είναι μια πολύ όμορφη ιστορία, ένας υπέροχος έρωτας που μπορεί να αφορά όλον τον κόσμο, ανεξαρτήτως της σεξουαλικότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Η ομοφυλοφιλία δεν απαγορεύεται από το νόμο στην Τυνησία, όμως ο σοδομισμός τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών ετών.