Οι ταινίες με θέμα μεγάλες ληστείες δεν περνούν εύκολα απαρατήρητες. Για κάποιο λόγο μας γοητεύουν οι ιστορίες ανθρώπων που βάζουν σε εφαρμογή παράτολμα και πολύπλοκα σχέδια για να «ελαφρύνουν» θησαυροφυλάκια, μουσεία και τρένα, από πολύτιμα φορτία.

Κάποιες από αυτές τις ταινίες είναι τόσο πειστικές, ώστε εμπνέουν πραγματικούς κακοποιούς και γίνονται αφορμή και πρότυπο για αληθινές ληστείες.

Αυτές είναι οι πιο γνωστές ταινίες με θέμα μεγάλες ληστείες!

Το ριφιφί (1955)

Ταινία που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις περισσότερες του είδους. Οι πρωταγωνιστές κάνουν μία ληστεία, η οποία εκτυλίσσεται με λεπτομέρεια, χωρίς μουσική και διαλόγους και καταλαμβάνει το ένα τέταρτο της ταινίας.

Το χρήμα της Οργής (1956)

Η Τρίτη ταινία του Κιούμπρικ, που τον έβαλε για τα καλά στο χάρτη των μεγάλων σκηνοθετών. Η ιστορία ενός ληστή που αποφασίζει να κάνει μία μεγάλη τελευταία «δουλειά» πριν παντρευτεί και εγκαταλείψει την παρανομία.

Reservoir Dogs (1992)

O Κουέντιν Ταραντίνο γυρίζει μία ταινία για μία ληστεία. Όμως η ληστεία δεν παρουσιάζεται καθόλου στην ταινία. Η σκηνοθεσία του Ταραντίνο με τους αμέτρητους οπαδούς και οι εξαιρετικές ερμηνείες από τους Χάρβεϊ Καϊτέλ και Τιμ Ροθ έχουν κάνει αυτήν την ταινία σούπερ κλασική.

Πάρε το χαρτί και τρέχα (1990)

Ο Μπιλ Μάρεϊ ληστεύει μία τράπεζα ντυμένος κλόουν, αλλά η δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται πως είναι η διαφυγή. Ο Μάρεϊ κάθεται και στην καρέκλα του σκηνοθέτη σε αυτήν την ταινία που θεωρείται μία από τις πιο αστείες του είδους.

Ocean’s Eleven (2001)

H αρχική ταινία με πρωταγωνιστές τον Φρανκ Σινάτρα και το περίφημο Rat Pack, είχε ολισθήσει στην παγίδα της υπερβολικής οικειότητας ανάμεσα στα μέλη του καστ. Το ριμέικ κατάφερε και ξεπέρασε αυτά τα εμπόδια, και αναδειχθηκε σε μία εξαιρετικά δημοφιλή και έξυπνη ταινία. Σε αυτό βοήθησε βέβαια και η dream team των πρωταγωνιστών.

Το μεγάλο κόλπο (2008)

Πολύ καλογυρισμένη περιπέτεια, με τον Τζέισον Στέιθαμ και τους συνεργούς του να αδειάζουν τις θυρίδες μιας τράπεζας στο Λονδίνο. Ανάμεσα στα λάφυρα ήταν και «ένοχες φωτογραφίες» της πριγκίπισσας Μαργαρίτας. Ένας από τους λίγους σοβαρούς ρόλους του Στέιθαμ.

Ο υποκινητής (2006)

Καθηλωτική ταινία του Σπάικ Λι, με τον Κλάιβ Όουεν να κλέβει – εκτός από τα λεφτά μιας τράπεζας – και την παράσταση. Μια από τις καλύτερες τανίες με θέμ ληστεία και με μία πολύ έξυπνη ιδέα διαφυγής.

Ένταση (1996)

Και μόνο τα ονόματα των πρωταγωνιστών, Πατσίνο και Ντε Νίρο, ήταν αρκετά για να κάνουν την ταινία σούπερ επιτυχία στην εποχή της. Μία ληστεία στο Λος Άντζελες, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για σκηνοθέτες, αλλά και αληθινούς ληστές, σε όλο τον κόσμο!