Όποιος ήταν παιδί ή έφηβος στα 80s, δεν μπορεί να μην θυμάται τα Gremlins. Τα πλασματάκια που σάρωσαν στον κινηματογράφο και έγιναν βασικό σημείο αναφοράς για τη δεκαετία που λατρεύουμε να μισούμε. Αν μη τι άλλο, ήταν από τις λίγες ταινίες με στοιχεία τρόμου που μας άφηναν οι γονείς μας να δούμε. (Ή μας έπαιρναν από το χέρι για να πάμε στο σινεμά και να τη δούμε μαζί).

Τα Gremlins, λοιπόν, ετοιμάζονται για επιστροφή στη μεγάλη οθόνη, εφόσον οι νέοι παραγωγοί βρουν άκρη με τις αστρονομικές απαιτήσεις του Steven Spielberg που έχει τα δικαιώματα, ως παραγωγός των δύο ταινιών του 1984 και του 1990.

Σε κάθε περίπτωση, ας θυμηθούν οι παλιοί και ας μάθουν οι νέοι τι ήταν τα Gremlins και γιατί είχαν γίνει μανία.

– Ο Μπίλι Πέλτζερ παίρνει για δώρο γενεθλίων από τον πατέρα του, ένα παράξενο, χαριτωμένο ζωάκι, ένα Mogwai και το ονομάζει Gizmo.

– Το ζωάκι «πάει πακέτο» με τρεις συμβουλές: να μην εκτίθεται σε δυνατό φως, να μην βραχεί και κυρίως να μην ταϊστεί ποτέ και για κανέναν λόγο μετά τα μεσάνυχτα.

– Πολύ γρήγορα ο Μπίλι διαπιστώνει ότι το νερό κάνει το πλασματάκι να πολλαπλασιάζεται…

– Και το τάισμα μετά τα μεσάνυχτα μετατρέπει τα νέα πλάσματα σε ερπετοειδή τέρατα που φέρνουν το χάος.

– Ο μύθος των Gremlins γεννήθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα πληρώματα των πολεμικών αεροπλάνων απέδιδαν τις μηχανικές βλάβες σε πλάσματα που λέγονταν Gremlins και έμοιαζαν με καλικάντζαρους.

– To 1943 o Roald Dahl έγραψε ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο Gremlins.

– Λίγα χρόνια αργότερα ένα gremlin εμφανίστηκε σε επεισόδιο κινουμένων σχεδίων με τον Bugs Bunny. Ωστόσο, εκείνο το πλασματάκι δεν έμοιαζε καθόλου με αυτά της ταινίας.

– Η ταινία Gremlins, του 1984 ήταν τεράστια εμπορική επιτυχία, συγκεντρώνοντας τις πολύ υψηλές για την εποχή εισπράξεις των 153.000.000 δολαρίων.

– Τα Gremlins ήταν για την ποπ κουλοτούρα διάδοχοι του εξωγήινου Ε.Τ. και δημιούργησαν μία μόδα που εκφράστηκε σε κάθε είδους αναμνηστικά και παιχνίδια και video games. Το κουκλάκι με τη μορφή του Gizmo ήταν το πιο επιτυχημένο σε πωλήσεις παιχνίδι για το 1984.