Τέσσερις ελληνικές ταινίες παρουσιάζονται στο 63ο Φεστιβάλ Βερολίνου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 17 Φεβρουαρίου.

Οι ταινίες των ελλήνων σκηνοθετών προβάλλονται στο παράλληλο πρόγραμμα Forum, που εφέτος έχει επιλέξει 41 ταινίες οι οποίες πραγματεύονται τις κοινωνικές αναταραχές, την περίοδο των αλλαγών, καθώς και την προσπάθεια εξεύρεσης νέων σταθερών στις σύγχρονες κοινωνίες.

Οι ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν είναι:

– Η «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», η οποία απέσπασε πέρυσι το πρώτο βραβείο στο τμήμα Works in Progress του φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, σε παραγωγή των Γιώργου Καρναβά, Guanaco, και σε συμπαραγωγή με ΕΡΤ ΑΕ, Stefi Α.Ε., 2/35 και Barranov studios. Η ταινία αποτελεί ένα σχόλιο της τρέχουσας κατάστασης της χώρας, με πρωταγωνιστή έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή, ο οποίος αισθανόμενος ότι η καριέρα του βρίσκεται σε κάμψη, επινοεί την απαγωγή του και τρυπώνει σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο πολυτελείας.

– «Η Κόρη», τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Θάνου Αναστόπουλου, σε παραγωγή του ιδίου και της Στέλλας Θεοδωράκη. Μέσα από την ιστορία ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού, η ταινία θίγει ζητήματα σχέσεων γονιών και εφήβων στη μαστιζόμενη από την κρίση Ελλάδα.

– «Fynbos», πρώτη ταινία του Χάρη Πατραμάνη, σε παραγωγή της εταιρείας Afour Letter Word. Αφηγείται την ιστορία ενός εργολάβου, στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ο οποίος ταξιδεύει μαζί με τη σύζυγο του σε μία πλούσια αλλά απομονωμένη περιοχή, με σκοπό να κλείσει μια συμφωνία σαν ύστατη προσπάθεια να σωθεί. Στο τέλος όμως, αυτό που διαφαίνεται μέσα από τους γυάλινους τοίχους του σπιτιού του, όπου έξι ζωές διασταυρώνονται, δεν έχει να κάνει με τα χρήματα, αλλά με τον άνθρωπο.

– «Στο Λύκο», της Χριστίνας Κουτσοσπύρου και του Αραν Χιούζ. Συνδυάζονται η μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ, σε ένα σχόλιο πάνω στη φτώχεια που εξαπλώνεται στον πυρήνα της Ευρώπης. Η παραγωγή ανήκει στη French Kiss Production.