«Ο πατέρας μου ήταν πρωτοπόρος στο βουβό κινηματογράφο, έβλεπε την προοπτική στην κινηματογραφική βιομηχανία. Στην ηλικία των 23 ήταν ήδη διάσημος…». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε να μιλά για τον πατέρα του Charlie, το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά του, ο γιος του Eugene Chaplin.

Ο Charlie Chaplin γύρισε πάνω από 80 ταινίες κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, έγινε θρύλος, σύμβολο μιας εποχής, αστέρι του βουβού κινηματογράφου. Ο 63χρονος Eugene, έχει ένα σωρό πολύτιμες αναμνήσεις να μοιραστεί με το κοινό του BBC, στο οποίο έδωσε συνέντευξη.

Για τις ανάγκες του γυρίσματος βρέθηκε στο σπίτι που μεγάλωσε, στην Ελβετία που τώρα έχει μετατραπεί σε μουσείο. Ξενάγησε δημοσιογράφους και θεατές στο εσωτερικό της εντυπωσιακής κατοικίας που είχε γίνει το ησυχαστήριο του διάσημου πατέρα του. «Στην Ελβετία έζησε τη τελευταία περίοδο της ζωής του, δεν γύρισε πολλές ταινίες εδώ αλλά εδώ έζησε μια φυσιολογική ζωή, όπως πάντα ήθελε. Συνήθιζε να ζει μέσα σε μια γυάλα. Οι γονείς μου έτρεφαν μια πραγματική αγάπη ο ένας για τον άλλο».

Ποιος ήταν ο «ρόλος» που έπαιζε όμως ο περίφημος Σαρλό στο σπίτι; «Ήταν πολύ αστείος στο σπίτι, αλλά ταυτόχρονα και αυστηρός όσον αφορά τη μόρφωσή μας. Ήθελε να τα πηγαίνουμε καλά στο σχολείο και να συμπεριφερόμαστε καλά στο σπίτι. Κάθε βράδυ στο δείπνο, αν ήθελες να σηκωθείς από το τραπέζι για να πας τουαλέτα, έπρεπε να ζητάς την άδεια. Μου έλεγε να γίνω ότι θέλω, αλλά να γίνω καλός σε αυτό…».

Το 1952, λόγω των αριστερών πολιτικών του φρονημάτων, έμαθε ενώ ταξίδευε προς το Λονδίνο, την απόφαση του του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης να άρει τη βίζα του και επομένως το δικαίωμα επιστροφής. Ο Chaplin έπειτα από αυτό την εξέλιξη, παρέμεινε οριστικά στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στο Βεβέ της Ελβετίας, όπου πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου 1977.

Στην Αμερική επέστρεψε μία φορά το 1972 προκειμένου να παραλάβει το ειδικό Τιμητικό Όσκαρ για τη συνεισφορά του στην έβδομη τέχνη, κερδίζοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα της ιστορίας των βραβείων.  «Εξεπλάγην», λέει ο γιος του για την απόφαση της Ακαδημίας, «είχε ανάμικτα συναισθήματα για την επιστροφή του στην Αμερική».