Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η κινηματογραφική εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, καθώς αν και δεν περιλαμβάνει κάποια πολυδιαφημισμένη παραγωγή, φέρνει μαζί της την ταινία που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες («Dheepan»), το γαλλο-ιταλικό «Παραμύθι των Παραμυθιών», καθώς και 3 ελληνικά φιλμ.

«Το Παραμύθι των Παραμυθιών»

Ιταλογαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ματέο Γκαρόνε με τους: Σάλμα Χάγιεκ, Βενσάν Κασέλ, Τζον Σ.Ράιλι, Τόμπι Τζόουνς

Μια βασίλισσα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποκτήσει παιδί, αλλά, για να τα καταφέρει, πρέπει να φάει την καρδιά ενός θαλάσσιου τέρατος. Ένας λάγνος πρίγκιπας ερωτεύεται μια γυναίκα της οποίας έχει ακούσει μόνο τη φωνή. Ένας βασιλιάς αναπτύσσει αφύσικη εμμονή με έναν ψύλλο, που παίρνει ανεξέλεγκτες, γιγαντιαίες διαστάσεις.

«Dheepan. Ο Άνθρωπος Χωρίς Πατρίδα»

Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ζακ Οντιάρ με τους: Τζεσουθασάν Αντονιθασάν , Καλιεασβάρι Σρινιβασάν

Για να αποδράσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Σρι Λάνκα, ένας πρώην μαχητής των Ταμίλ, μια νεαρή γυναίκα κι ένα κορίτσι παριστάνουν την οικογένεια. Καταλήγουν σε ένα προάστιο του Παρισιού, αντιμέτωποι με τη βία των συμμοριών και τη μεταξύ τους καχυποψία.

«Τέλος Διαδρομής»

Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Τζέιμς Πόνσολντ με τους: Τζέσι Άιζενμπεργκ, Τζέισον Σίγκελ, Τζόαν Κιούζακ, Μάμι Γκάμερ

Όταν μαθαίνει πως ο διάσημος λογοτέχνης Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας αυτοκτόνησε, ο μυθιστοριογράφος Ντέιβιντ Λίπσκι ξεθάβει τις κασέτες από την πενθήμερη συνέντευξη που του είχε πάρει ως ρεπόρτερ του Rolling Stone δώδεκα χρόνια νωρίτερα.

«The Republic»

Ελληνική ταινία, σκηνοθεσία Δημήτρης Τζέτζας με τους: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιάννης Στάνκογλου, Τάκης Σπυριδάκης, Ερρίκος Λίτσης

Ο Αχιλλέας είναι ένας νεαρός που κάνει παράνομες παρακολουθήσεις για λογαριασμό ενός διεφθαρμένου δημοσιογράφου. Όταν γίνει μάρτυρας ενός βίαιου παζαριού γυναικών παραιτείται, χωρίς να υπολογίζει τις τραγικές συνέπειες της επιλογής του.

«Dan Georgakas. Επαναστάτης της Διασποράς»

Eλληνική ταινία, σκηνοθεσία Κώστας Βάκκας

Η ιστορία του γεννημένου το 1938 Νταν Γεωργακά, Ελληνο-αμερικανού ιστορικού, ποιητή, δοκιμιογράφου, πολιτικού αναλυτή και ακτιβιστή.

«Σύμπτωμα»

Eλληνική ταινία, σκηνοθεσία Άγγελος Φραντζής με τους: Κάτια Γκουλιώνη, Μισέλ Βάλεϊ, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη

Σε ένα νησί εμφανίζεται μες στο χειμώνα ένα αλλόκοτο πλάσμα, με το οποίο όποιος έρχεται σε επαφή χάνει τα λογικά του. Οι κάτοικοι ζητούν τη βοήθεια μιας νεαρής κοπέλας, που μοιάζει να είναι η μόνη που μπορεί να το αντιμετωπίσει.

«Τοσοδούλικα: Η Κοιλάδα των Χαμένων Μυρμηγκιών»

Γαλλική animation, σκηνοθεσία Τομά Ζαμπό, Ελέν Ζιρό

Σε ένα μικρό ξέφωτο, τα απομεινάρια ενός πικνίκ θα γίνουν η αιτία για τον πόλεμο που θα ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο μυρμηγκοφυλές. Μια γενναία πασχαλίτσα που θα εμπλακεί άθελά της θα βοηθήσει τα καλοσυνάτα μαύρα μυρμήγκια να σώσουν τη φωλιά τους από την επίθεση των αδίστακτων κόκκινων μυρμηγκιών.