Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Κρίστοφερ Λι, ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του παγκόσμιου κινηματογράφου που χάρισε εμβληματικές ερμηνείες στον κινηματογράφο και στο θέατρο. Ο βετεράνος βρετανός ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 93 ετών, αφού είχε νοσηλευτεί επειδή αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα και έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο σερ Κρίστοφερ Φρανκ Καραντίνι Λι γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1922 στο Λονδίνο, γόνος μιας από τις παλιές και αριστοκρατικές οικογένειες της χώρας. Μορφώθηκε σε ιδιωτικά σχολεία της Βρετανίας και κατόπιν έκανε τις σπουδές του στην κλασική φιλολογία, τα λατινικά και τα ελληνικά σε φημισμένα αγγλικά κολέγια, όπως το Ίτον και το Γουέλινγκτον.

Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου, ο Κρίστοφερ Λι χάνει τον στρατιωτικό πατέρα του και κατατάσσεται εθελοντικά στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και κατόπιν στις Ειδικές Δυνάμεις, οργώνοντας κυριολεκτικά τα αιματοβαμμένα χαρακώματα της Ευρώπης και της Αφρικής.

Έναν μόλις χρόνο μετά την αποστρατεία του, ο Κρίστοφερ Λι θα εισβάλει στην κινηματογραφική βιομηχανία (1947) και τη σόουμπιζ. Παίρνει μέρος σε θεατρικά έργα, σε οπερετικές παραστάσεις και ηχογραφεί ακόμα και για το ραδιόφωνο. Η καλή του φωνή σύντομα θα γίνει γνωστή και ο ίδιος απολαμβάνει μια πρώτη φήμη ως κλασικός τραγουδιστής.

Ο χαρισματικός ηθοποιός συνδέθηκε με τον ρόλο του «Δράκουλα», στην κλασική ταινία τρόμου του Τέρενς Φίσερ, έπαιξε όμως και ρόλους πολυθρύλητων κακών της μεγάλης οθόνης, όπως ο Ρασπούτιν και ο Φου Μαντσού, ο Φρανκενστάιν και ο τζεϊμσμποντικός Σκαραμάνγκα. Οι μικρότεροι ηλικιακά τον ταυτίζουν με τα πρίκουελ του «Star Wars» (επεισόδια ΙΙ και ΙΙΙ) αλλά και την τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Η μεγάλη στιγμή του ήταν το 1957, όταν και έπαιξε τον Φρανκενστάιν στην «Κατάρα του Φρανκενστάιν» (1957) και έγινε το αγαπημένο τέρας του πλανήτη.

Την αμέσως επόμενη χρονιά θα κάνει την πρώτη ενσάρκωση του «Δράκουλα», ρόλος που θα σφραγίσει την καριέρα του και θα τον μετατρέψει στον λατρεμένο ηθοποιό που έχει συνυφάνει την πορεία του με τα χρονικά της Hammer.

Από το 1959-1976, ο Κρίστοφερ Λι εμφανίστηκε σε περισσότερα από 50 θρίλερ από τα οποία ξεχωρίζουν φυσικά οι δέκα και πλέον «Δράκουλες».

Το 2001 έζησε μια πρωτόγνωρη δεύτερη κινηματογραφική ζωή, από τον ρόλο του μάγου «Σάρουμαν» στην τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Γεγονός που θα φέρει το όνομά του στο στόμα εντελώς καινούριων ακροατηρίων.

Το 2003 θα συνεχίσει την επιτυχία του στον «Πόλεμο των Άστρων», ενσαρκώνοντας άλλον έναν εμβληματικό κακό, τον Count Dooku, τόσο στο «Star Wars Episode II: Attack of the Clones» όσο και το «Star Wars Episode III: Revenge of the Sith» του 2005.

Και βέβαια εντελώς πρόσφατα εμφανίστηκε και στα δύο πρώτα επεισόδια της νέας τριλογίας του Πίτερ Τζάκσον «Χόμπιτ» («The Hobbit: An Unexpected Journey» του 2012 και «The Hobbit: There and Back Again» του 2013) κάνοντας τον Τόλκιν μια άκρως προσωπική υπόθεση.

Όμως ο ασίγαστος Λι γιόρτασε τα 91α γενέθλια της γεμάτης ζωής του με τουλάχιστον ασυνήθιστο τρόπο: κυκλοφόρησε ένα heavy metal άλμπουμ βασισμένο στη ζωή του γάλλου προγόνου του Καρλομάγνου. Με τη βοήθεια του κιθαρίστα των «Judas Priest», Richie Faulkner, το άλμπουμ τιτλοφορείται «Καρλομάγνος: Οι Οιωνοί του Θανάτου» και έρχεται ως συνέχεια του συμφωνικού metal δίσκου του 2010 με τίτλο «Καρλομάγνος: Με το Σπαθί και τον Σταυρό».