Ο ισπανός συγγραφέας Χουάν Γκοϊτισόλο έλαβε σήμερα το λογοτεχνικό βραβείο Θερβάντες, το οποίο θεωρείται το πλέον περίβλεπτο για τους ισπανόφωνους λογοτέχνες.

Γεννημένος στη Βαρκελώνη το 1931, ο Γκοϊτισόλο έζησε στο Μαρακές, στο Μαρόκο, για δυο δεκαετίες. Μιλάει αραβικά του Μάγρεμπ, Ισπανικά, Καταλανικά, Γαλλικά, Αγγλικά και Τουρκικά. Το συγγραφικό έργο του χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα εκτεταμένο. Η αποξένωση, η εξέγερση και η εξορία είναι από τις βασικές θεματικές του έργου του.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά και μεταφρασμένα σε άλλες γλώσσες έργα του είναι το βιβλίο Στοιχεία Ταυτότητας (1966, στα ελληνικά εκδ. Κέδρος, 2007), που αποτελεί μέρος μιας τριλογίας που συμπληρώνουν τα Δον Χουλιάν (1970) και Χουάν ο άπατρις (1976). Ο Γκοϊτισόλο είναι επίσης γνωστός κριτικός λογοτεχνίας αλλά και δημοσιογράφος.

Το βραβείο Θερβάντες απονέμεται προς τιμήν του Μιγκέλ δε Θερβάντες, του συγγραφέα του εμβληματικού έργου Δον Κιχώτης. Το απονέμει κάθε χρόνο το υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €125.000. Συνήθως το βραβείο δίνεται εναλλάξ σε Ισπανούς και Λατινοαμερικάνους συγγραφείς. Πέρυσι, απονεμήθηκε στη Μεξικανή συγγραφέα και δημοσιογράφο Ελένα Πονιάτοβσκα.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Γκοϊτισόλο Τρεις εβδομάδες σ’ ένα φανταστικό κήπο (εκδ. Εξάντας), Αυλαία (εκδ. Κέδρος), και Οικογένεια Καρλ Μαρξ (εκδ. Κέδρος).