Ήταν αρχές Ιουνίου του 1944 όταν δεκάδες χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες προετοιμάζονταν να αποβιβαστούν στις ακτές της Νορμανδίας.

Και την ώρα που ήταν στις βάρκες για τη θρυλική απόβαση, οι τσέπες τους ήταν γεμάτες με κάτι λιγότερο πρακτικό μεν από τα όπλα, αλλά εξίσου σημαντικό: ένα μικρό και λεπτό βιβλιαράκι στο μέγεθος καρτ-ποστάλ!

Όλα τους έφεραν το σήμα των Εκδόσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και είχαν μαλακό εξώφυλλο, ώστε να χωρούν στις τσέπες του στρατιωτικού χιτωνίου. Μεταξύ 1943-1947, ο αμερικανικός στρατός απέστειλε 123 εκατ. αντίτυπα από 1.000 και περισσότερους τίτλους στους οπλίτες του στο εξωτερικό.

llfafnnvbookksertgf2

Τα βιβλία βελτιώσαν τη δύσκολη καθημερινότητα του φαντάρου προσφέροντας παρηγοριά αλλά και ταξίδια του μυαλού μέσα στα χαρακώματα. Μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, είχαν μεταμορφώσει άρδην και τον εκδοτικό κλάδο, μετατρέποντας τα φτηνά και κατώτερης ποιότητας βιβλία με μαλακό εξώφυλλο σε ένα νέο σύμβολο πρακτικότητας αλλά και εκδημοκρατισμού της γνώσης.

llfafnnvbookksertgf3

Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που εμφανίζονταν στον κόσμο, καθώς αντίστοιχες απόπειρες υπήρξαν ήδη από το… 1501. Μόνο που καμιά τους δεν είχε πιάσει ποτέ, καθώς οι «φορητές εκδόσεις» λογίζονταν φτηνιάρικες και ούτε λίγο ούτε πολύ ντροπή για τον εκδοτικό κόσμο! Και για την ίδια τη γνώση φυσικά, που έπρεπε να είναι σε πανάκριβες χαρτόδετες εκδόσεις για να μοιάζει της προκοπής.

llfafnnvbookksertgf1