Η παιδική σκηνή Πολυχώρου Πολιτεία στην Πάτρα παρουσιάζει φέτος το παραμύθι «Το μυστικό του γλάρου» που αποτελεί ελεύθερη διασκευή του γνωστού παραμυθιού των Αδερφών Γκριμ, «Ο πιστός Τζων», από τον Ανδρέα Θανασούλα.

Σε μια χώρα του βορά θα γεννιόταν μια πριγκίπισσα με την κατάρα να την ερωτεύονται όσοι έβλεπαν το πορτρέτο της. Ωστόσο η πριγκίπισσα ήταν καταδικασμένη να μη βιώσει ποτέ την ευτυχία και ποτέ ευτυχία να μη χαρίσει σε κάποιον. Θα προσπαθήσει να γεμίσει την καρδιά της με την αγάπη της για το χρυσάφι μέχρι που θα γνωρίσει το βασιλιά Γιάρικ.

Θα τον ακολουθήσει στη χώρα του. Μα πάνω στο καράβι οι δυο πιστοί υπασπιστές θ’ ακούσουν το μυστικό του γλάρου, που το ακούν μόνο όσοι είναι αθώοι κι εκείνοι που δεν αγαπούν το χρήμα. Τους μαρτυράει τον τρόπο που θα σώσουν την ευτυχία του βασιλιά και της πριγκίπισσας. Ο πιστός Τζων δε διστάζει να ρισκάρει τη ζωή και την τιμή του για να το πετύχει, αφού απαιτείται μια θυσία. Ωστόσο υπάρχει τρόπος να σωθεί κι αυτός αρκεί ο βασιλιάς να δεχτεί να θυσιάσει το παλάτι του για ένα φίλο.

Το έργο αναδεικνύει τα κωμικά στοιχεία του παραμυθιού, χωρίς να παραγκωνίζει τον αναγκαίο λυρισμό του μύθου και φυσικά χωρίς να παραμελεί τις παιδαγωγικές αξίες του θεάτρου, που απορρέουν από το πλήθος των μηνυμάτων που υπάρχουν σ’ αυτό και διαφαίνονται μέσα από το θέμα που πραγματεύεται.

Η αξία της πίστης σε κάτι ή κάποιον, η αναγκαιότητα της ψυχικής ευγένειας και των διάφανων διαπροσωπικών σχέσεων που χαρίζουν την απλότητα στη ζωή μας μαζί με τις σταθερά ξεκάθαρες προθέσεις, που κάνουν τα πράγματα πιο αγνά στην ουσία τους και πιο καλαίσθητα συνολικά. Η σύγκρουση του αλτρουϊσμού με την ιδιοτέλεια αλλά και του ουσιαστικού με το ανούσιο θα γεμίσει με λυτρωτικά συναισθήματα τους μικρούς μαθητές και θα τους εμφυσήσει ατόφια την πεποίθηση πως το όμορφο και το καλό δύναται να νικήσει. Το αισιόδοξο τέλος θα κάνει τις ψυχές των μικρών θεατών να φτερουγίσουν, να σιγοντάρουν τους ηθοποιούς στο τραγούδι του τέλους και ν’ αποχωρίσουν με συναισθήματα ενθουσιασμού.

Οι παραστάσεις για τα σχολεία είναι καθημερινές πρωινές στις 10.30 και για το κοινό από τις 21 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 12.00.