Είναι εξαιρετικά δύσκολο, όσο και να ψάξει κανείς, να βρει άλλο δίσκο που να αγαπήθηκε και να μισήθηκε τόσο πολύ και ταυτόχρονα, όσο το ομώνυμο των Metallica (που έχει γίνει επίσης γνωστό και ως black album). Οι φανατικοί οπαδοί του συγκροτήματος όταν το 1991 κυκλοφόρησε ο δίσκος το κατέκριναν επειδή είχε μια σαφή εμπορική στροφή και ταυτόχρονα το συγκρότημα είχε εγκαταλείψει όλα τα thrash στοιχεία. Στον αντίποδα μετά από αυτόν τον δίσκο ακόμα και άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με την heavy metal μουσική, άρχισαν να ακούνε και να αγαπάνε το συγκεκριμένο είδος.

Είναι δεδομένο, επίσης, πως όσο και αν δυσαρέστησαν τους φανατικούς οπαδούς τους με εκείνη τη στροφή, οι Metallica έβαλαν τις βάσεις για τον σύγχρονο ήχο της metal και αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσει κανείς ακόμα και αν δεν είναι φίλος του συγκροτήματος. Το «Metallica» έδρασε καταλυτικά τόσο στη πορεία του συγκροτήματος όσο και της σκληρής μουσικής γενικότερα. Και εν τέλει (και με την απόσταση και την… ηρεμία που μας χωρίζει από το μακρινό 1991)  το  «Metallica» μπορεί να μην είναι «Kill em all» αλλά έχει χαρίσει στο heavy metal τραγούδια αξεπέραστα που άλλαξαν τη ροή των πραγμάτων.

Ο James Hetfield στα φωνητικά και τις κιθάρες δίνει πραγματικό ρεσιτάλ και πιστοποιεί πως πρόκειται για έναν από τους frontman που μπορούν ακόμα και μόνοι τους να γεμίσουν την σκήνη. Δίπλα του, στις κιθάρες ο εκπληκτικός και ποιοτικότατος Kirk Hammett ενώ το μπάσο του Jason Newsted δίνει τον απαραίτητο όγκο αλλά και «βάθος» ώστε να αναδειχθούν τα τραγούδια! Τέλος ο Lars Ulrich (ο οποίος συγκέντρωσε τα περισσότερα από τα «πυρά» τον φανατικών του συγκροτήματος ως ο άνθρωπος που ευθυνόταν για την εμπορική στροφή που έκαναν οι Metallica) παίζει σαν «σεληνιασμένος».

Και επειδή όλη η ιστορία κινείται γύρω από την εμπορική στροφή του δίσκου είναι ώρα να μιλήσουμε με αριθμούς: Το «black album» είναι ο δίσκος των Metallica που πούλησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο του συγκροτήματος, έχοντας πουλήσει περισσότερα από 25 εκατομμύρια αντίτυπα και ανακηρύχθηκε 15 φορές πλατινένιο στις 13 Νοεμβρίου 2009 ενώ όπως ήταν φυσικό «σάρωσε» τα charts.

Ακούστε τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του δίσκου


Ξέρετε ότι…

… στο «The God That Failed»  ο James Hetfield «μιλάει» για το θάνατο της μητέρας του από καρκίνο και για τις πεποιθήσεις της

…το γκρουπ κυκλοφόρησε πέντε συνολικά singles από τον συγκεκριμένο δίσκο. Τα «Enter Sandman», «The Unforgiven», «Nothing Else Matters», «Wherever I May Roam», και «Sad but True

…το μουσικό περιοδίκο «Q» έγραψε πως με αυτό το άλμπουμ οι Metallica «από cult metal ήρωες έγιναν παγκόσμιοι superstars»

…σχεδόν το σύνολο των τραγουδιών γράφτηκαν από τον Lars Ulrich και τον James Hetfield στο σπίτι του Δανού στο  Berkeley της California

Δείτε εδώ τα θέματα του μουσικού αφιερώματος «Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική»