Ένα είναι το σίγουρο: αν δεν έχεις ακούσει το «Epicus Doomicus Metallicus» δεν ξέρεις τι σημαίνει σκοτεινή μουσική. Οι Candlemass έφτιαξαν το μακρινό 1986 έναν δίσκο που είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα του. Επικός. Θανατηφόρος. Μεταλικός. Ένας δίσκος που ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμα του, έδωσε νέα πνοή σε ένα είδος που έδειχνε να χάνει την δυναμική του και δημιούργησε σχολή.

Οι Candlemass έπιασαν κορυφή από το πρώτο τους κιόλας άλμπουμ. Και το έκαναν σε μία εποχή που ακόμα και οι Black Sabbath έδειχναν (και έτσι ήταν) να απομακρύνονταν από το doom metal που οι ίδιοι δημιούργησαν. Εδώ οι κιθάρες ακούγονται πιο βαριές από ποτέ, τα τύμπανα κάθονται πάνω σου και σε πλακώνουν, ενώ το μπάσο είναι τόσο πένθιμο που δημιουργεί ατμόσφαιρα… Μεγάλης Παρασκευής!

Ο Leif Edling είναι ο μπασίστας και αδιαφιλονίκητος ηγέτης των Σουηδών Candlemass. Στο πλάι του ο χαρισματικός κιθαρίστας Mats Bjorkman που είχε κάνει ένα δίδυμο «φωτιά» με τον Klas Bergwall . Στα φωνητικά είναι για πρώτη και τελευταία φορά ο «σκοτεινός» Johan Längqvist στον οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται η επιτυχία του συγκεκριμένου άλμπουμ. Τα τύμπανα του Mats Ekström είναι πιο βαριά και πιο παθιασμένα από ποτέ και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το μουσικό έπος των έξι τραγουδιών που κρατάει 43 λεπτά!

Εμπορικότητα, charts κλπ είναι άγνωστες λέξεις για τους Candlemass που τον μοναδικό τίτλο που διεκδικούσαν εκείνη την εποχή τον πήραν και μάλιστα με το σπαθί τους. «Άξια τέκνα των Black Sabbath»! Έτσι τους περιέγραφαν όλα τα μεγάλα μουσικά περιοδικά της εποχής δίνοντας διθυραμβικές κριτικές στο «Epicus Doomicus Metallicus» που από τότε αποτελεί έναν από τους επιδραστικότερους δίσκους της σκληρής μουσικής

Ακούστε τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του δίσκου


Ξέρατε ότι…

… το περιοδικό «What Culture» χαρακτήρισε το άλμπουμ το καλύτερο όλων των εποχών για το είδος του

…το άλμπουμ κυκλοφόρησε 10 Ιουνίου του 1986 παρότι γενικά οι δισκογραφικές αποφεύγουν να βγάζουν δίσκους το καλοκαίρι

… ο Cille Svenson είναι ο άνθρωπος που κάνει τα φωνητικά στο «A Sorcerer’s Pledge»

…το μπάτζετ που όρισε η δισκογραφική εταιρεία «Black Dragon» στους Candlemass ήταν μόλις 1800 δολάρια!

Δείτε εδώ τα θέματα του μουσικού αφιερώματος «Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική»