Μετά την εκπληκτικά γόνιμη δεκαετία του 70’, και τις αρχές της δεκαετία του 80’ η σκληρή μουσική «έψαχνε» την ώθηση προς το νέο και το διαφορετικό. Αυτό που θα της έδινε την νέα πνοή, ώστε, να συνεχίζουν να «γεννιούνται» νέες γενιές από metalheads. Και κάπου εδώ αναλαμβάνουν δράση οι Helloween. Το 1987 ήταν η χρόνια που θα έδιναν στο διψασμένο για σπουδαία άλμπουμ κοινό το «Keeper Of the Seven keys, Part I»!

Το πρώτο μέρος του «Keeper» είναι σπουδαίο για πολλούς και διάφορους λόγους. Είναι τεχνικά άρτιο. Έχει εκπληκτικά κομμάτια. Δίνει απλόχερα ένταση και πάθος στον ακροατή. Το σημαντικότερο απ’ όλα, όμως, είναι πως έκανε πολλούς πιτσιρικάδες της εποχής να θέλουν να πιάσουν και οι ίδιοι στα χέρια τους μια ηλεκτρική κιθάρα και να φτιάξουν το δικό τους γκρουπ! Και αυτό είναι το σημαντικότερο έργο που άφησαν οι Helloween στο heavy metal. Του έδωσαν νέα πνοή. Δεν είναι λίγοι αυτοί που (όχι άδικά) θεωρούν πως ο συγκεκριμένος δίσκος είναι αυτός που ξεκίνησε αυτό που σήμερα ονομάζουμε power metal.

Το «Keeper Of the Seven keys, Part I» είναι ο δίσκος που ο Μίκαελ Κίσκε αυτοσυστήνεται στο ευρύ κοινό. Και είναι το ίδιο κοινό που λάτρεψε και αποθέωσε τον Γερμανό με την ιδιαίτερη φωνή ο οποίος από την πρώτη νότα ξεκαθαρίζει πως… ήρθε για να μείνει. Στις κιθάρες ο Κάι Χάνσεν και ο Μίκαελ Γουάικατ δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο για ποιόν λόγο είναι τόσο σημαντική η «χημεία» ανάμεσα στα μέλη ενός γκρουπ. Την ίδια ώρα ο Μάρκους Γκρόσκοπφ στο μπάσο και ο Ίνγκο Σβιχτενμπεργκ στα τύμπανα σε κάνουν να θέλεις να χτυπηθείς ακόμα και στην εξαιρετική μπαλάντα «A Tale that Wasn’t Right»!

Όσο αγαπήθηκε από το κοινό το «Keeper Of the Seven keys, Part I», άλλο τόσο «απογοήτευσε» από εμπορικής πλευράς. Πούλησε μεν, όχι τόσο όσο ανέμεναν οι Helloween. Το πρώτο μέρος του «Keeper» έφτασε μόλις στην 15η θέση στο γερμανικό chart, στην 57η στο Ιαπωνίκο και στην… 104 στο Αμερικάνικο! Όλα αυτά, όμως, μικρή σημασία έχουν.

Ακούστε τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του δίσκου

<

Ξέρατε ότι…

… οι Helloween «πετσόκοψαν» το 13λεπτό ομώνυμο τραγούδι τους για να γυρίσουν τον πρώτο τους βιντεοκλίπ που είχε διάρκεια μόλις 5 λεπτά.

… ο Μίκαελ Κίσκε προσελήφθη ως frontman διότι ο Κάι Χάνσεν δεν μπορούσε να παίζει και να τραγουδάει ταυτόχρονα ειδικά στα live.

… οι Helloween ήθελαν να κυκλοφορήσουν διπλό δίσκο για το Keeper I και ΙΙ αλλά καμία εταιρεία δεν το δεχόταν.

… ο Μίκαελ Κίσκε εντάχθηκε στους Helloween σε ηλικία μόλις 18 ετών.

… το τραγούδι «Future World» είναι το μοναδικό τραγούδι που κυκλοφόρησε σαν σινγκλ από το συγκεκριμένο άλμπουμ

Δείτε εδώ τα θέματα του μουσικού αφιερώματος «Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική»