Οι τρεις συγγραφείς μας έγιναν γνωστοί από το έργο τους «Όλος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα». Έχοντας λοιπόν την εμπειρία της συμπύκνωσης, πολλά σε ένα σαν να λέμε τώρα, κατάφεραν να χωρέσουν χιλιάδες χρόνια σε δυο ξεκαρδιστικές ώρες «θεϊκού χιούμορ».

Γράφει η Χαρά Κιούση

Η γαργαλιστική μετάφραση του κειμένου, η έξυπνη σκηνοθεσία και το ερμηνευτικό ταλέντο των ηθοποιών, έβαλαν την υπογραφή τους στην υπόσχεση για άφθονο γέλιο και ευφορία. Ιστορίες από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη δοσμένες με πικάντικους και διαυγείς υπαινιγμούς για ιστορικές αλήθειες, κοιτούν στα μάτια τον θεατή, του κλείνουν πονηρά το μάτι ή κάνουν τα στραβά μάτια. Κι ανάλογα από ποια γωνία το βλέπει ο καθένας επιβεβαιώνει ή στέλνει στο πυρ το εξώτερο τις θέσεις των συγγραφέων. Γι’ αυτό η παράσταση απαγορεύεται «σε όσους έχουν πρόσφατα χειρουργηθεί ή έχουν χαμηλό IQ».

Βίβλος λοιπόν, Γένεσις κι ο θεός καθώς «φοβόταν την παραγωγή εκ του μηδενός και καμία κακιά κριτική, πήρε ρεπό την έβδομη μέρα πριν την πρεμιέρα». Ακολουθεί χαμός με τη Βαβέλ και τα θεϊκά ανταλλάγματα, τον ευφάνταστο Μωυσή, το Plan B του Σολομώντος και το χορό των πέπλων της Σαλώμης. Ο Ιησούς του Ναυή, ο αρχάγγελος Γαβριήλ, το διαδραστικό χαβαλέ με την κιβωτό του Νώε, καθώς ηθοποιοί και κοινό αυτοσχεδιάζουν, στήνοντας γέφυρες επικοινωνίας. Τρελές μουσικές, εμπνευσμένη διάθεση, δραστήρια κίνηση, πολλαπλοί ρόλοι δοσμένοι με γρήγορες μεταμορφώσεις, μας επιβεβαιώνουν πως ο θεός έχει χιούμορ «και σπάει μαζί μας πλάκα». Αν δεν είχε «δεν θα περιπλανούσε τους Εβραίους σαράντα χρόνια στην έρημο για να τους ρίξει τελικά στο μοναδικό τόπο της Μέσης Ανατολής που δεν έχει πετρέλαιο!».

Τη Γένεση του κόσμου ακολουθεί και η γέννηση του Χριστού, μετά από μια ώρα σκηνικής δράσης. Κι’ αφού ο δύστυχος «πίστεψε στον εαυτό του κι έγινε θρησκεία «να στη σκηνή κλαρίνα, χοροί κι ο σουβλιστός αμνός (αποθέωση εδώ ο Ι. Ιωσηφίδης).

Μετά το ευφυές εύρημα του Μυστικού Δείπνου και η προσθήκη μιας ακόμα μέρας στο θρησκευτικό εορτολόγιο. Θέλετε να μάθετε πότε γιορτάζουν τα ΑΤΜ; Μα φυσικά της Αναλήψεως. Ενδιαφέρεστε για το ποιος έχει τα πνευματικά δικαιώματα της Βίβλου; Παρακολουθείστε την παράσταση. Το γέλιο είναι ζωή.

Συντελεστές
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Επιμέλεια κοστουμιών: Χαρά Κονταξάκη
Επιμέλεια σκηνικού: Ομάδα ΒΙΒΛΟΣ
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Μίχα
Μουσική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου – Στέλιος Δανιήλ
Illustrator: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Παίζουν: Θανάσης Κουρλαμπάς, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Σωτήρης Δούβρης

Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ γενική προπώληση, 8 ευρώ φοιτητικό/συνταξιούχων, 5 ευρώ ανέργων

Διάρκεια: 80 λεπτά

Θέατρο Βικτώρια: Μαγνησίας 5 & 3ης Σεπτεμβρίου 119
Τηλ. κρατήσεων: 210.8233125, 6972.964339
www.theatrovictoria.gr