Δυο φορές στην ιστορία η παγκόσμια κοινότητα της σκληρής μουσικής υπέστη πραγματικό σoκ. Η πρώτη ήταν όταν οι Black Sabbath συστήθηκαν στο κοινό. Η δεύτερη ήταν όταν εμφανίστηκε το διαβολικό τρίο από το Newcastle της Μεγάλης Βρετανίας. Οι Venom! Το ντεμπούτο τους το έκαναν το 1981 όταν σαν… καλοί οικοδεσπότες καλωσόρισαν τους πάντες στην κόλαση. Ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο, έβγαλαν το δικό τους διαμάντι. Το (όνομα και πράγμα) «Black Metal».

Τεχνικά και στιχουργικά οι Venom ουδέποτε διεκδίκησαν δάφνες ποιότητας. Δεν το ήθελαν ούτε οι ίδιοι, άλλωστε. Μοναδικός τους στόχος ήταν να παίζουν γρήγορο, κατάμαυρο, βρώμικο, σατανικό, σκοτεινό και σκληρό metal. Και το πέτυχαν. Για την ακρίβεια όχι απλά το πέτυχαν αλλά σήμερα δικαίως θεωρούνται οι πατεράδες της black και της death metal σκηνής. Το «Black Metal» θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους δίσκους επειδή έστρωσε τον δρόμο για να έρθουν όλοι οι υπόλοιποι.

Αυτό το… μαύρο αποτέλεσμα είναι δημιουργία της παθιασμένης δουλειάς τριών ανθρώπων. Του Cronos (Κόνραντ Λαντ,) στα φωνητικά και το… «φονικό» μπάσο, του Mantas (Τζέφρι Νταν) στην ηλεκτρική κιθάρα που κατά διαστήματα παίρνει φωτιά και του Abaddon (Άντονι Μπρέι) που καθόταν πίσω από τα καταταλαιπωρημένα μετά από κάθε τραγούδι ντραμς! Κανείς από τους τρείς αυτούς εξαίρετους κυρίους δεν είχε την τρομερή τεχνική κατάρτιση, ωστόσο, είχαν σε περίσσευμα ψυχή και ειλικρίνεια γι’ αυτό που έκαναν και ο κόσμος της σκληρής μουσικής τους το ανταπέδωσε.

Όπως ήταν απόλυτα φυσιολογικό το 1982 το «Black Metal» έσκασε σαν βόμβα στα αυτιά ενός… απαίδευτου σε τέτοια επίπεδα «καφρίλας» κοινού και γι’ αυτό τον λόγο η λέξη charts έμεινε άγνωστη για τους Venom. Και οι πωλήσεις δεν πήγαν ιδιαίτερα καλά εκείνη την εποχή. Παρ’ όλα αυτά το άλμπουμ έλαβε θετικές κριτικές από περιοδικά όπως το «Sounds» και το «Kerrang».

Ακούστε τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του δίσκου


Ξέρατε ότι…

…τον Απρίλιο του 1983, το συγκρότημα εμφανίστηκε στο «Paramount Theatre» της Νέας Υόρκης με support συγκρότημα τους Metallica

…σε εκείνη την συναυλία που γινόταν στο πλαίσιο προώθησης του «Black Metal» τα πύρινα εφέ του συγκροτήματος προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις

…το αρχικό όνομα των Venom ήταν Guillotine

…η περιοδεία που ακολούθησε το «Black Metal» ονομάστηκε «Seven Gates of Hell»

Δείτε εδώ τα θέματα του μουσικού αφιερώματος «Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική»